To je to što me zanima!

U Jadranu se pojavio predator: Velika opasnost za riblji svijet

Ctenophora nije opasan za ljude, no predstavlja veliku opasnost za riblji svijet jer ga opustošuje i tako izaziva goleme materijalne štete. Baš kao što je bio slučaj u Crnome moru
Vidi originalni članak

Rebraš latinskog naziva Ctenophora, koji izgledom podsjeća na meduzu, viđen je u sjevernim dijelovima Jadrana. Ovaj predator nije opasan za ljude, no predstavlja veliku opasnost za riblji svijet jer ga opustošuje i tako izaziva goleme materijalne štete.

Baš kao što je bio slučaj u Crnome moru.

Iz Instituta za more i priobalje u Dubrovniku potvrdili su nam da je, prema uzorcima kolega iz Instituta u Rovinju, uistinu riječ o organizmu Mnemiopsis leidyi.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • montello 07.09.2016.

    uništit će sve

  • Leaena 06.09.2016.

    Ako je toliki predator i uništava sve zašto postoji? I to je živo biće.

  • adwise com hr 06.09.2016.

    Na prvi pogled ova životinja podsjeća na meduzu, ali je sličnost varljiva, jer su ktenofore daleko složeniji organizmi i pripadaju potpuno drugom tipu životinja. One su grabljivice, hrane se zooplanktonom, sitnim račićima, a love i riblju mlađ. Ktenoforama je za lov potreban složeni živčani sustav. Biolozi ga nazivaju elementarnim mozgom, jer on, naime, omogućuje orijentaciju u prostoru, koordinira pokrete mišića i može se regenerirati u slučaju oštećenja. U Rusiji je tema ktenofora postala aktualna u vrijeme ekološke katastrofe u Crnom moru, kada su se tamo početkom 1980-ih naselile ktenofore mnemiopsis (Mnemiopsis leidyi) i počele proždirati zooplankton, tj. uništavati najvažniju riblju hranu, što je bio velik udarac za komercijalni ribolov. Srećom, protiv proždrljivih doseljenika pronađen je odgovor u obliku drugih ktenofora (Beroe ovata), koje se hrane mnemiopsisom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare