To je to što me zanima!

U nadi da će opet oživjeti: Oni su zamrznuli svoju djevojčicu

U siječnju 2015. godine mala je Matheryn umrla od vrlo agresivnog raka mozga. Njeni roditelji toliko se pouzdaju u znanost da vjeruju da će ona jednom opet živjeti
Vidi originalni članak

Ako je vjerovati njenim roditeljima i u napredak znanosti i medicine, malena Matheryn Naovaratpong jednoga bi dana mogla opet živjeti. Djevojčica iz Tajlanda umrla je početkom ove godine nakon kratke i vrlo agresivne bolesti. Iako joj medicina i tehnologija sada nisu mogli pomoći, njeni roditelji vjeruju da će to biti moguće u budućnosti.

Tijelo svoje kćeri su kremirali, no njen je mozak očuvan u medicinskom antifirizu te pohranjen u laboratoriju u Arizoni, u SAD-u, piše USA Today .

S obzirom da je u trenutku smrti imala gotovo tri godine , mala je Matheryn postala najmlađa osoba čiji je dio tijela prošao kroz proces očuvanja kriogenskim zamrzavanjem .

- Vjerujemo da će smrt u budućnosti biti nadjačana. Tehnologija nam se pred očima razvija nevjerojatnom brzinom. Taj će nam napredak omogućiti da jednoga dana rješavamo najveće probleme svijeta, izjavio je Sahatron (41), otac djevojčice.

screenshot/BBC

I on i njegova supruga Nareehat su inženjeri elektronike i vjeruju da je smrtnost problem koji će znanost 'riješiti' prije ili kasnije.

S obzirom da tehnologija kriogenskim zamrzavanjem nije dostupna u Aziji, Sahatron i Nareehat su morali sami osmisliti i sagraditi kapsulu u kojoj je tijelo njihove kćeri prevezeno u SAD, u laboratorije ' Alcor Life Extension ' fundacije. Proces očuvanja mozga zamrzavanjem stajao ih je 80 tisuća američkih dolara .

Mala Matheryn je već 134. pacijent fundacije. Da, pacijent, jer oni je ne smatraju mrtvom. Ako se u budućnosti zaista ispostavi da se ljudi zamrznuti kriptogenskom tehnologijom mogu vratiti u život, to znači da u biti nikada nisu ni umrli.

Mnogi su, naravno, skeptični, čak i brojni stručnjaci. No, ujna preminule djevojčice koja je također inženjer kaže kako se u biti radi o vrlo logičnom slijedu stvari.

- Matheryn je začeta umjetnom oplodnjom, a rodila ju je surogat majka jer njena biološka majka ima medicinski problem koji joj onemogućava trudnoću. Da ste nekome o tome pričali prije stotinu godina, rekli bi vam da ste ludi. Tako će biti i s kriptogenskim zamrzavanjem, zaključila je, piše USA Today .

Što je kriptogensko zamrzavanje?

Alcor o svojoj misiji kaže kako se radi o 'eksperimentu u najdoslovnijem značenju te riječi' te nikome ne garantiraju 'drugi život'. Za kriptogensko zamrzavanje kažu kako se radi o 'naporu da se spase životi'. Oni smatraju da je čovjek mrtav tek kada prestanu sve tjelesne funkcije. Ukoliko se ono zamrzne prije toga, vjeruju kako će znanost u budućnosti otkriti kako se proces umiranja može 'odvrtjeti natrag', prenosi BBC .

Nakon što je pacijent legalno proglašen mrtvim, njegovo se tijelo stavlja na aparate, krv se zamjenjuje s 'konzervansima' i kreće transport u sjedište Alcora.

Tijelo se stavlja u kemikalije 'kriptotektane' koji stanice hlade do temperature od -120 Celzija. Nakon toga hladi se sve do -196 Celzija i pohranjuje se u tekući dušik.

Idi na 24sata

Komentari 108

  • dkmjnn 20.10.2015.

    Ljudima u ovakovoj tuzi zaista nije ništa za zamrznuti. Ako im je tako lakše, nek vjeruju u što god žele.

  • Baba s cigarom 20.10.2015.

    Neka puste djete da počiva u miru jer od ponovnog oživljavanje neće biti ništa.

  • greta guslar 18.10.2015.

    Oni su zamrznuli tijelo, a da li su spremili i dušu? Smrt tijela nastupa tada kad duša napusti tijelo, dakle, niti jedno tijelo, ma kako zdravo bilo, ne može oživjeti bez duše. Ovo je samo znak koliko tehnologija i znanost zanemaruju največu ulogu duha i duše. Đabe im sve škole i titule kad to ne razumiju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare