To je to što me zanima!

Umjesto spaceshutlea svemir će odsad istraživati novi balon

Balon, koji je dizajnirao NASA-in Laboratorij za mlazni pogon, istraživat će planete i zvijezde, umjesto skupe i umirovljene misije dosadašnjih space shuttleova
Vidi originalni članak

NASA je umirovila skupe space shuttle misije i zamijenila ih jeftinijim oblikom, balonom, čija je zadaća istraživanje površine planeta i zvijezda. Baloni će se osim toga koristiti i za prijevoz opreme na bespilotne misije. Prvo zaustavljanje na popisu potencijalnih destinacija za balon u orbitu je Saturnov najveći mjesec, Titan. 

Kako bi preživjeli tamo, balon, koji je dizajnirao NASA-in Laboratorij za mlazni pogon, morat će izdržati temperature od -180 Celzijevih stupnjeva. Prototipove za projekt testira tvrtka NearSpace Corp na velikim visinama u državi Oregon. 

- Možemo simulirati atmosferu Marsa i previdjeti tamošnje uvjete, jer će na putu do Saturna balon morati proći kroz nju - ističe predsjednik tvrtke, Tim Lachenmeier. 

Osim balona, NASA kreće s najambicioznijim projektom dosad, testiranjem komponenti za zrakoplov koji će letjeti na Mars unutar svemirskog broda, a zatim će izaći iz njega i letjeti kroz tanku atmosferu Crvenog planeta. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • tatamlata 17.10.2011.

    Ma kakvi baloni- to ce obavljat zmajevima. Trenutno istrazuju gdje ima za kupit dugacke uzice da mogu upravljat tim zmajevima ;-/

  • angelos 14.10.2011.

    ovo je jako pametno i jeftinije od prijašnjih shuttleova, dok balon i lijepo izgleda...

Komentiraj...
Vidi sve komentare