To je to što me zanima!

Umjetna meduza može pomoći u borbi protiv srčanih bolesti

Znanstvenici kažu kako bi istraživanje, u kojem su od silikona i stanica štakorova srca napravili meduzu, moglo dovesti do stvaranja bioloških pacemakera
Vidi originalni članak

Znanstvenici s Harvarda uspjeli su napraviti umjetnu meduzu što bi u konačnici moglo promijeniti način izrade pacemakera.  Meduzoida tj. repliku meduze napravili su na bazi silikona od kojeg su izgradili tijelo, a na njemu su uzgajali stanice srca štakora. Istraživači kažu kako bi ovo otkriće moglo dovesti do izrade bioloških pacemakera koji ne trebaju električne signale.

Istraživači su umjetnu meduzu napravili nakon što su proučavali kako koristi svoje mišiće da bi se kretala kroz vodu. Stavili su je u spremnik sa slanom vodom i uz električne impulse natjerali je na sinkronizirane pokrete, baš kao i pravu, piše Daily Mail. Dodatnim radom, vjeruju da će moći napraviti meduzu koja sama pulsira kao i ljudsko srce.

Kevin Kit Parker s Harvarda, koji je radio na istraživanju, kaže da su ovim počeli jer je mislio da znanstvenici ne shvaćaju kako radi mišićno pumpanje. Krenuo je proučavati morske organizme te čim je vidio meduzu, uočio sličnosti i razlike u načinu pumpanja između njih i ljudskog srca.

Rad ukazuje i na to da će trebati širu definiciju "sintetičkog života", piše BBC. Istraživači kažu kako je ovo tek uvid u budućnost tkivnog inženjeringa. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Beauty_Ass 24.07.2012.

    moja guza je k'o meduza..xD..pomaže svima koji pate od nejeb+ice,ha,ha!

  • user_122388 23.07.2012.

    Nadam se da će uspjet u tome, spasilo bi tisuće života....

Komentiraj...
Vidi sve komentare