To je to što me zanima!

Umjetna zvijezda: Ruski satelit bit će najsjajnija točka na nebu

Ruski inženjeri žele već ovog ljeta lansirati Mayak, satelit koji će postaviti u orbitu Zemlje. S površinom od 16 kvadrata reflektirao bi Sunčevu svjetlost i bio najsjanija točka na noćnom nebu
Vidi originalni članak

Sirius je najsvjetlija zvijezda na noćnom nebu, no to bi se moglo promijeniti uspiju li Rusi ove godine lansirati satelit koji su financirali preko Boomstarter crowdfunding platforme. 

Projektom Mayak, odnosno Svjetionik, ruski inženjeri planiraju lansirati satelit koji će postati najsvjetlija točka na nebu - nakon Sunca, i to uz pomoć golemog reflektivnog tetraedara koji će se rastvoriti u orbiti. Njegova površina je 16 m2, a izradit će ga od tankog i čvrstog polimera koji će reflektirati Sunčevu svjetlost i osvjetljavati različite dijelove Zemlje.

Satelit bi u orbitu na visinu od 600 kilometara trebali postaviti tijekom ljeta i to uz pomoć rakete Sojuz 2 i Ruske svemirske agencije. Naime, Roscosmos je potvrdio da bi Mayak mogli dodati u teret Sojuza najranije ovog ljeta kad će nositi i Kanopus-B-IR satelit za praćenje šumskih požara. 

 

Ruski inženjeri pokrenuli su projekt kako bi promovirali istraživanje svemira u zemlji, ali i učinili znanost atraktivnijom mladim Rusima, koji će preko aplikacije moći pratiti gdje se nalazi Mayakk, dok sam satelit neće obavljati praktične zadatke. 

Za projekt su prikupili više od 170.000 kuna. 

Idi na 24sata

Komentari 38

  • --- DAVOR --- 03.03.2016.

    AHA vjerujem da će baš za te svrhe koristit a ne ko primporedajnik za HARRP kojim se na toj visini moše obuhvatit veči opseg zemlje za disperziju mikrovalova u svrhu manipulacije klimom i i druge još bolesnije svrhe al ne bi to večina shvatila...

  • pravednikST 03.03.2016.

    Da, osim šta će "svijetliti", baš me zanima koga i što će nadzirati. Koja lijepa pričica za malu djecu, jer sva sreća nismo još uvijek svi postali glupi moroni.

  • ejeinakiki324 03.03.2016.

    Da,da, uložiti će milijune u noćnu lampicu, možeš mislit. Ko zna što će radit taj satelit.

Komentiraj...
Vidi sve komentare