To je to što me zanima!

Uragani kao Katrina mogu biti 10 puta češći uz 2 stupnja više

Znanstvenici su analizirali podatke starih oluja i spojili ih s klimatološkim modelima te izračunali da bi rast temperature mogao opasno ugroziti obalna područja
Vidi originalni članak

Uragani i oluje razorne poput Katrine mogli bi biti 10 puta češći, dođe li do rasta prosječnih temperatura od dva stupnja, pokazala je nova studija. Više od 1800 ljudi poginulo je 2005. godine u oluji koja je opustošila New Orleans i Meksički zaljev, a veliku štetu napravilo je more koje se negdje podiglo i po nekoliko metara. Znanstvenici kažu kako bi i blaga promjena klime mogla utjecati na puno češću pojavu ovakvih razornih oluja, kakve su se od 1923. u prosjeku javljale svakih 20 godina. 

Rast od pola stupnja poduplao bi pojavu razornih uragana, još pola stupnja bi povećalo učestalost za 3 do 4 puta, dok sa 2 stupnja to raste za 10 puta. 

- To znači da bi svake druge godine imali ovako razorni uragan - kaže Aslak Grinsted sa sveučilišta u Kopenhagenu za Daily Mail. Studija je kombinirala povijesne podatke i klimatološke modele te su uzimali u obzir i prirodne fenomene poput El Nina. Znanstvenici dodaju da smo s globalnim zatopljenjem tijekom 20. stoljeća već prešli razinu u kojoj je više od polovice svih 'Katrina' nastala kao posljedica globalnog zatopljenja. Gristed dodaje da bi se pod normalnim uvjetima razina mora podigla kao posljedica globalnog zatopljenja, čime bi izljevi mora na kopno bili još ekstremniji i razorniji. 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • choopo 20.03.2013.

    Prije pišanja valja provjeriti vjetar

  • PETAR_20 20.03.2013.

    Pa o tome govori i zdrav razum. Ništa se tu nije bitno otkrilo?, osim termičkih podataka!? A o "zagrijavanju", o tom se još da pričati?? Da li je zagrijavanje ili zahladnjenje??'

  • ejjja 20.03.2013.

    znam samo da će trebat mijenjati pojam za nekretnine,jer dokazano u zadnje vrijeme da to one više nisu.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare