To je to što me zanima!

Uspjeh NASA-e: Zvijezda u našoj blizini ima još jedan planet koji bi mogao podržavati život

Ovo je samo jedan od nekolicine sustava s više malih planeta u 'zoni života' za koje znamo, kažu iz NASA-e zbog čega će detaljno proučavati sustav TOI 700
Vidi originalni članak

NASA je u orbiti zvijezde koja je udaljena samo 100 svjetlosnih godina od nas pronašla maleni planet, sličan Zemlji. 

Nazvali su ga TOI 700e i vjerojatno se radi o stjenovitom planetu koji je 5 posto manji od Zemlje. Ovo je već četvrti planet oko male i hladne zvijezde M razreda. 

Za otkriće svih planeta oko TOI 700 zaslužna je misija TESS koja se bavi lovom na egzoplanete. Kao i 700d, planet koji su otkrili 2020. godine, ovaj se nalazi u potencijalno nastanjivoj zoni, odnosno da su dovoljno udaljeni od svoje zvijezde da voda ostane u tekućem obliku. Što znači i da bi mogli, ili su nekad mogli, podržavati život.

- Ovo je samo jedan od nekolicine sustava s više malih planeta u 'zoni života' za koje znamo - rekla je Emily Gilbert iz NASA-e i dodala da je zbog toga TOI 700 sustav odličan kandidat za nastavak istraživanja.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Amerikanis Vulgaris 11.01.2023.

    Ova vijest je jos jedan corak u nizu coraka. Stalno neki hype.

  • Amerikanis Vulgaris 11.01.2023.

    Tek cemo mi ozbiljno poceti istrazivati svemir kad razvijemo svemirsku tehnologiju.Reko bi za jedno 10 do 15 godina. Ovo sad je pussy smoke.

  • gile896 11.01.2023.

    Niste vi bili nikad nigdje!

Komentiraj...
Vidi sve komentare