To je to što me zanima!

Užarena Zemlja: Otkrili kad je bila najviša temperatura ikad

Čak 2370 Celzija bila je najviša temperatura na Zemlji u povijesti, a zabilježena je u Kanadi. No, to se dogodilo prije 38 milijuna godina, kad je u planet udario asteroid
Vidi originalni članak

Najviša temperatura ikad zabilježena na Zemlji bila je čak 2370 Celzija - nešto malo manje od polovice temperature na Suncu, otkrili su znanstvenici. Ta rekordna temperatura nastala je nakon udara asteroida koji je formirao 28 kilometara širok krater jezera Mistastin u Kanadi. 

Svoje otkriće temelje na prisutnosti kubičnog cirkona, koji se u prirodi može formirati samo pri temperaturama od 2370 Celzija - ili višim. Znanstvenici iz Australije i Velike Britanije otkrili su dokaze da je u krateru bilo dovoljno vruće da cirkon promijeni svoju strukturu.  Kako prenosi Daily Mail, znanstvenici ranije nisu razmatrali korištenje cirkona kao 'termometra'. Naime, minerali pri ovako visokim temperaturama obično ispare pa je otkriće kubičnog cirkona pružilo pravi uvid u okolnosti oko udara asteroida prije 38 milijuna godina. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Objektivni_1 19.09.2017.

    Molim Vas u redakciji 24 sata da ovakve članke ne stavljate u rubriku znanost jer tamo ne pripadaju. Hvala.

  • filip grin 19.09.2017.

    Točnije bi bilo reći - na površini zemlje, te u novijoj povijesti Zemlje. Naime, temperatura unutrašnje čvrste jezgre je još uvijek oko 6000 stupnjeva, a to ujedno znači da je u ranoj povijesti Zemlje takva bila i na površini.

  • belizagrebgrad 19.09.2017.

    Ne vjerujem dok Vakula ne potvrdi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare