To je to što me zanima!

Velika inicijativa: Žele sigurniji internet za djecu u Hrvatskoj

Šeraj pozitivu, blokiraj negativu je inicijativa koju je HT pokrenuo s nizom udruga, kako bi se povećala razina sigurnosti djece na internetu te su predstavili niz novih alata.
Vidi originalni članak

Kako sve više vremena provodimo i online, sigurnost naših najmlađih trebala bi nam biti jednako važna tamo kao i u stvarnom svijetu. Trenutni podaci pokazuju da 96 posto mladih provodi više od sat vremena na internetu svaki dan, a u isto vrijeme vrlo je niska razina poznavanja rizika i načina zaštite od prijetnji. 

Čak 65%  djece između 7 i 9 godina ima Facebook profil, a polovica školaraca na društvenim je mrežama za vrijeme nastave. U istraživanju Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba navodi se da polovica mladih između  11 i 18 godina na Facebooku redovito dijeli privatne fotografije, a više od trećine ih prihvaća zahtjeve za prijateljstvom od nepoznatih ljudi. No, šokantno zvuči podatak da bi petina otišla samo na susret uživo s nepoznatom osobom koju su upoznali preko Facebooka te da petina prima uvredljive poruke. 

Ovo su sve razlozi zbog kojih je Hrvatski Telekom u ponedjeljak predstavio veliku inicijativu Šeraj pozitivu, blokiraj negativu koja okuplja akademsku zajednicu, nevladin sektor i državne institucije s ciljem povećanja razine sigurnosti djece na internetu. 

Hrabri telefon i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu glavni su parnteri inicijative koja planira pokrenuti brojne aktivnosti kako bi se povećala razina svijesti i bolje zaštite djece na internetu. Ključan rezultat svega bit će prvo nacionalno komparativno istraživanje razine sigurnosti djece na internetu, na temelju kojeg će se po prvi puta u Hrvatskoj moći napraviti čvrsta stručna podloga za nacionalnu regulaciju ove bitne teme.

- Na Hrabrom telefonu bilježimo povećan broj upita djece, mladih i roditelja za teme sigurnosti na Internetu, no često nas kontaktiraju kada je situacija već vrlo ozbiljna. Vjerujemo da ćemo ovom zajedničkom inicijativom s partnerima i uz podršku Hrvatskog Telekoma, napraviti značajan pozitivan pomak, što samostalno ne bismo mogli - rekla je Anamarija Vuić, koordinatorica savjetodavnih linija Hrabrog telefona.

HT je u ovom projektu predstavio i hrvatsku inačicu europskog portala TeachToday koji će nuditi koristan sadržaj i savjete o sigurnosti na Internetu namijenjene djeci i roditeljima, a sadržaj će kontinuirano nadopunjavati partneri inicijative. Osim toga predstavili su i nove mogućnosti Roditeljske zaštite, alata kojim roditelji mogu odrediti kad i koliko djeca mogu surfati po određenim stranicama te kakve dokumente smiju otvarati. 

Uz to, HT će u svojim tarifama imati i pametni sat za djecu MYKI. Radi se o satu koji ima SIM karticu i podatkovnu vezu te roditeljima omogućuje da prate gdje se djeca nalaze, a djeci da jednim klikom nazovu roditelje. 

- Hrvatski Telekom je tehnološki lider, koji dovodi brzi Internet i najnovije digitalne tehnologije u kućanstva diljem Hrvatske, s čime dolazi i određena odgovornost za sigurnost na Internetu, pogotovo kada je riječ o djeci. Ponosni smo što smo prepoznati kao partner koji može doprinijeti naporima inicijative - kaže Nataša Rapaić, članica Uprave HT-a.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Der Kommissar 20.02.2017.

    Mater koja djetetu od 6 godina otvori FB bi trebalo zatvoriti i optužiti ju za zanemarivanje. A znamo koliko su takve željne lajkova. Kad beba naraste i ti lajkovi se nekako smanje, onda se poseže za slikama iz arhive dok je bio beba, ne bi li se ušićario još koji lajkić... BOLESNO

  • --- DAVOR --- 20.02.2017.

    Najsigurniji internet za djecu je onaj zabranjen internet do punoljetnosti. Šifra bi mogao biti vlastiti OIB kao prijava u kojem bi se odmah vidjelo dali si punoljetan+3 dodatna broja npr. Tako djeca ne bi mogla pristupat internetu osim uz prisustvo roditelja il odraslih.

  • viking37 20.02.2017.

    "Čak 65% djece između 7 i 9 godina ima Facebook profil"!?! i onda se čudite kada im se nešto dogodi. jel' i vizitkarte imaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare