To je to što me zanima!

Veliki planovi Qorosa? Rimac im napravio električni bicikl

Kineski Qoros u Ženevi je predstavio eBIQE koncept električnog bicikla koji je za njih izradila tvrtka Greyp. Još nije poznato kada će u proizvodnju i po kojoj cijeni
Vidi originalni članak

Kineska tvrtka Qoros je uz novi Qoros 3 Hatch na salonu automobila u Ženevi predstavila i eBIQE, električni bicikl koji je nastao u suradnji s  tvrtkama Greyp Bikes i Rimac Automobili. 

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo imali priliku raditi s toliko perspektivnom tvrtkom koja se strelovito probija na svjetskom automobilskom tržištu i za koju vjerujemo da će polučiti velike uspjehe u budućnosti. Rezultat uspješne suradnje je eBIQE koji kombinira sve prednosti Greypa G12, a donosi zanimljive novitete - navodi Mate Rimac u priopćenju.

Koncept kineske tvrtke temelji se na tehnologiji Greypa G12, ali mu je promijenjen dizajn. Uveli su i novitet u odnosu na prethodni model pa je tako bicikl spojen na QorosQloud sustav preko 3G mreže, što je karakteristično za Qoros vozila. Bicikl je potpuno proizveden u Hrvatskoj, a na proizvodnji su uz inženjere iz Greypa radili i stručnjaci iz Qorosa.

Kao i prva verzija bicikla, imat će dva režima rada, u prvom vozi do 25 km/h, a u snažnijem do 65 km/h. 

Kako se radi o konceptnoj verziji, još se čeka odluka kineske kompanije oko potencijalne proizvodnje. Bit će zanimljivo vidjeti bi li se odlučili na proizvodnju u Kini, ili će se ipak proizvoditi u Hrvatskoj, ali nije poznata ni cijena po kojoj bi Qoros ponudio bicikl. 

Jedan od ciljeva Rimčeve tvrtke je postati centar znanja za razvoj i proizvodnju električnih vozila pa je i ova suradnja s Qorosom još jedan dokaz da se hrvatsku tvrtku prepoznaje kao partnera za najzahtjevnije projekte. 

Za razliku od drugih projekata koje su radili za razne kompanije, o ovom su mogli progovoriti javno.  

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • KokoT 06.03.2014.

    debeli plus za komentar,KiperFilip...i minus apeajtomu !

  • jluci82 06.03.2014.

    Znaju Kinezi pronaći stručnjaka.Da Rimac kojim slučajem radi kod nas u nekoj državnoj firmi,putne troškove za prosinac bi dobio zajedno s onima u siječnju(kao učitelji)-ni Tesla ne bi bolje prošao-lol.

  • LASER 06.03.2014.

    Kod nas su ljudi napravili električni automobil pa šta,mjesto da kod nas počne proizvodnja tog auta mi reklamiramo kineze,pa totalno smo bolesna nacija,u zdravlje debilizam...

Komentiraj...
Vidi sve komentare