To je to što me zanima!

Venera se umorila? Zabilježili su da je usporila za 6,5 minuta

Sonda Magellan izmjerila je 1990. godine da jedna rotacija Venere traje 243.0185 zemaljskih. Nova mjerenja Venus Expressa pokazuju da je dan kraći 6,5 minuta
Vidi originalni članak

Dan na Veneri traje najduže u Sunčevu sustavu, a posljednja mjerenja koja je objavila Europska svemirska agencija, ukazuju da je i usporila. 

Sonda Magellan izmjerila je 1990. godine da jedna rotacija Venere traje 243.0185 zemaljskih. No, nova mjerenja koja je napravio Venus Express, koji je u orbiti Venere od 2006., pokazuju da sada jedan dan traje 6,5 minuta kraće. 

Iako to zvuči malo, to znači da se neki dijelovi planeta nalaze i 20 kilometara dalje no što su mislili. To bi moglo predstavljati problem za neke buduće misije.

Razlozi za usporavanje još nisu sasvim jasni. Znanstvenici smatraju da bi vremenski uvjeti mogli biti jedan od razloga, kao što i na Zemlji plima i oseka u malo mjeri utječu na trajanje dana. Također, moguć je i utjecaj gravitacije između Zemlje i Venere kada prolaze jedna blizu druge. Konačno, moguće je i da je Magellan jednostavno analizirao Veneru u vrijeme njene brže rotacije jer novi podaci odgovaraju mjerenjima radara na Zemlji.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Papi_1 18.02.2012.

    Nis cudno uzevsi u obzir da su zene sa Venere!:-)

  • neno02 17.02.2012.

    A jesu´l umjerili sondu? Otkud znaju da nije odriftala? :-D

  • Palmira2 16.02.2012.

    Evo jednostavnog dokaza na kojem možete srušiti svakoga . današnja znanost tvrdi da je po Einsteinovoj teoriji relativiteta KONSTANTNA. Znači ne mijenja se. Nikada. Što mora biti tako da bi E= MC2 uopće funkciniralo.. E pa ovako, na banalnom primjeru ću to fino objasniti da ne idem u terorije crnih rupa , malko teže detalje: Uzmi čašu , natoči si cugu tranu, i stavi olovku. U čašu. U osnovnoškolskoj fizici vas uče da je to LOM svijetlosti, pošto će olovka izgledati slomljena. E sad opotrijebi logiku, ako se svjetlost "slomila" znači da je USPORILA i da njezina brzina NIJE konstantna. Što ruši toriju relativiteta u svakoj birtiji čak. LOL. Mala šala, ali je tako.. A , ako prihvaćate teorije tih staroškolaca koji bi trebali bit u muzeju pored Tyranosaurus Rex-a - oni su smisliti teoriju nedostajeće mase i tamne tvari- koju ne vidiš, nemreš opipat, nanjušit ili ulovit, ma čak nit vidjet - koja je odgovorna za njihove promašaje u SVIM formulama koje su vas to sada učili..Baš zanimljivo , zar ne? Pa čak i da je nađeš na kraju - opet i samo njezino postojanje ruši E=mc2. Smiješno, zar ne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare