To je to što me zanima!

Virtualno kod zubara: Doktore, bojim se, dajte mi VR naočale

Virtualna stvarnost u medicini još se uvijek testira, ali prvi rezultati pokazuju kako često pomaže pacijentima. Tim britanskih znastvenika svoje pacijente odveo je na plažu kako bi im smanjio bol...
Vidi originalni članak

Pacijenti koji posjećuju virtualnu plažu dok su kod zubara gotovo ne osjećaju bol, otkrili su britanski znanstvenici. 

U studiji objavljenoj u magazinu Environment & Behaviour, tim istraživača Sveučilišta u Plymouthu, Exeteru i Birminghamu istražio je koliko ovakva iskustva mogu pomoći pacijentima tijekom rutinskih dentalnih operacija, a rezultati su u najmanju ruku ohrabrujući.

Pacijenti koji su pristali na istraživanje šetali su po virtualnom gradu te po plaži, a iz tima znanstvenika kazali su kako su kod onih koji su šetali po plaži primijećene bitno snižene razine stresa te boli.

- Naše istraživanje pokazalo je kako ovakva upotreba tehnologije može pomoći pacijentima. Upotreba virtualne stvarnosti u medicini je u porastu, no potrebno je više uzoraka kako bismo imali precizniji dokaz te kako bi se u konačnici popravilo iskustvo pacijenta, kazao je voditelj tima Karin Tanja-Dijkstra.

Virtualna stvarnost u medicini još se uvijek testira, ali prvi rezultati pokazuju kako često pomaže pacijentima. U timu se nadaju da će ovakve metode uvelike olakšati i stručno usavršavanje praktikantima, tako da bi uspjeh istraživanja mogao biti višestruk, piše Science Daily.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • 16.06.2017.

    ne volim u zubara ne bi mi ni ovo pomoglo kad čujem zvuk bušilice zzz:o

  • Gender bender_1 16.06.2017.

    Ja uvik biram inekciju ako moze i medzu oci da cili utrnen, zubari su sadisti a nije ni cudo kad nemaju skin pricati, uvali mi ruku u usta do lakta i pita me nesto..

  • Moria 16.06.2017.

    VR i AI preuzimaju, radimo na tome zdušno već 12 godina. O tome što isto može napravit ljudskom mozgu ću ostavit nekom neuroscientologu kao što je Thomas Insel jer pojedinci rade na proizvodnji oružja pa nikome ništa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare