To je to što me zanima!

Virusi u cipelama moći će iz naših koraka proizvoditi struju

Umjetno proizvedeni virusi nisu opasni za ljude, a električnu energiju proizvode iz mehaničke sile. Znanstvenici su to pokazali na primjeru koji možete vidjeti u videu
Vidi originalni članak

Svaki vaš korak mogao bi proizvoditi električnu energiju zahvaljujući tankom generatoru koji koristi mehaničku energiju vaših koraka. Trenutno, generatori mogu proizvesti struje samo za maleni LCD panel (oko četvrtine energije AAA baterije), no rade jednostavno tapkanjem prstom po elektrodi. Ključno je što se za proizvodnju energije koriste  umjetno stvoreni virusi, koji proizvode električnu energiju iz mehaničke sile, objavili su u časopisu Nature.

U budućnosti bi mogli biti korišteni za napajanje svega, od prijenosnih uređaja koje bi punili u pokretu, do rasvjete koja bi se punila ugradnjom ovih generatora u vrata. 

Virusi koji se koriste su bezopasni, a znanstvenici s Berkeleya su njima premazali elektrodu veličine poštanske marke. Laganim tapkanjem ta se sila pretvara u električni naboj.

Radi se o piezoelektričnom efektu, a ovo postignuće moglo bi dovesti do stvaranja uređaja koji bi proizvodili struju iz raznih svakodnevnih radnji. Također, ukazuje se i na jednostavniji način za stvaranje mikroelektričnih uređaja.

- Potrebna su dodatna istraživanja, no ovo je obećavajući prvi korak prema stvaranju osobnih generatora električne energije i drugih uređaja koji se temelje na viralnoj elektronici - kaže Seung-Wuk Lee. M13 bakteriofag napada samo bakterije, a za ljude nije opasan, a kako se brzo replicira njegova proizvodnja nije problem. 

Uređaj koji su napravili za demonstraciju proizvodio je 6 nA struje. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • DanijelSrpak 14.05.2012.

    e kad bi se još izmislilo da se struja radi prdenjem, jeli bi grah svaki dan i to tri puta, dosta šale ovo je napredak, samo dalje sa takvim izumima, pa če i moja šala biti java

  • kizo1007 14.05.2012.

    čovječe, pa ovo je mrak. Zamisli samo seksaš se onak da perje leti i proizvodiš struju i cijela kuća i susjedi dožive električni udar. Ili još bolje, pregori žena.

Komentiraj...
Vidi sve komentare