To je to što me zanima!

Visok je 7 centimetara: Njegov robot se čak popeo na planinu

Japanski izumitelj Tomotaka Takahashi napravio je robote koji plešu, igraju nogomet, voze bicikl, rade sklekove. Svoj rad je u ponedjeljak predstavio u Splitu
Vidi originalni članak

Za pet godina u svom džepu imat ćete robota, a ne iPhone, uvjerava prof. Tomotaka Takahashi (41), ugledni japanski znanstvenik koji je proglašen jednim od 33 čovjeka koji će promijeniti budućnost.

Takashi je svoj rad iz robotike kojim objedinjuje znanost i zabavu predstavio u ponedjeljak na Sveučilištu u Splitu. Njegovi roboti prepoznaju ljudski glas i odgovaraju na pitanja, plešu, rade sklekove, igraju nogomet, voze bicikle, uspinju se uz konopac.

Također mogu biti telefoni, videoprojektori, pa i boraviti u svemiru.

- Preferiram izradu malih robota jer, osim što su spretniji, od njih ljudi imaju manja i realističnija očekivanja nego od velikih. Također, zalažem se za humanoidniji izgled robota kako bi se ljudima olakšalo povezivanje s njima - rekao je Takahashi, koji je svog prvog robota napravio s 8 godina. U Splitu je predstavio Evoltu, robota visokog samo 7 centimetara, koji se 2008. godine uspeo uz konopac na 503 metra visok Grand Cannyon te time završio u Guinnessovoj knjizi rekorda. Predstavio je i Robo Garage, koji pjeva, pleše i mijenja programe na TV-u.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • croc hunter 14.03.2016.

    Visok je 19,05 cm ili 7,5 inča. Glupo je da je to u naslovu.

  • kanader 09.03.2016.

    Malo se taj Japanac zeznuo. Prije bi rekao da će njegov projekt propasti nago što će i jedan korisnik iPhona mijenjati iPhone za igračku.

  • blackeagle 08.03.2016.

    Tako je, robota a ne ajfon samsung ili tak neš precjenjeno :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare