To je to što me zanima!

Voyager 2: Lansiran je prije 41 godinu, istražuje neistraženo!

Podaci koje je poslao satelit pokazali su da je 5. studenog napustio Sunčev sustav i zaputio se u međuzvjezdani prostor. Ljudska vrsta tako sad ima dva satelita u “neistraženom području”
Vidi originalni članak

Naša istraživanja protežu se do prostora koji još dodiruje sunčev vjetar. Voyager 2 prešao je tu granicu i imamo priliku zaviriti u do sada neistražena područja, rekla je u ponedjeljak NASA-ina fizičarka Nicola Fox.

Podaci koje je poslao satelit pokazali su da je 5. studenog napustio Sunčev sustav i zaputio se u međuzvjezdani prostor. Ljudska vrsta tako sad ima dva satelita u “neistraženom području”, nakon što je Voyager 1 tu granicu prešao prošle godine. Oba satelita lansirana su 1977. godine, a očekivani rad u okrutnim svemirskim uvjetima bio je malo više od pet godina. Međutim, Voyager 1 i 2 rade i danas, 41 godinu od lansiranja.

Upravo to omogućava NASA-i da istraži granicu Sunčeva sustava i početak prostora u koji čovjek, barem ne u bližoj budućnosti, neće kročiti. Voyager 2, međutim, ima sve više problema s napajanjem i grijanjem. Iz NASA-e su dodali kako se tim problemom bave te isključuju senzore koji im nisu potrebni. Očekuje se da će Voyager 2 raditi još deset godina, a nakon toga se više neće znati njegova sudbina u bespućima svemira.

Idi na 24sata

Komentari 75

  • st brzić 17.12.2018.

    Simpatično mi je što su odredili točan datum kada je Voyager 2 napustio Sunčev sustav. Dobro da nisu još napisali ... "u 17:39 sati po lokalnom vremenu".

  • Knez Drpimir 16.12.2018.

    To je laž - vele Pernar i Elvis. Kao i gravitacija. Kako je probio staklenu kupolu iznad koje je voda? Kako putuje a da ne uznemiruje kornjače na kojima je zemljina ploča? Kornjača kad je uznemirena prdne i onda takav ogromni mjehur veličine jednog kontinenta uništi bilo kakvu letjelicu čak i da probije staklenu kupolu.

  • 16.12.2018.

    trebat ce još stoljeća da dođe do zvijezde aldebaran.......voyageri dalje se prate signal se pojavi svakih 14 sati treba signalu do zemlje...oni su 80ih istrazivali jupiter saturn uran neptun,,, ako itko ikada usvemiru pronađe ovu letjelicu od neke civilizacije moze pronaci odakle je voyager lansiran karta nase galaksije,,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare