Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
75 komentara

Voyager 2: Lansiran je prije 41 godinu, istražuje neistraženo!

Podaci koje je poslao satelit pokazali su da je 5. studenog napustio Sunčev sustav i zaputio se u međuzvjezdani prostor. Ljudska vrsta tako sad ima dva satelita u “neistraženom području”

75 komentara

Naša istraživanja protežu se do prostora koji još dodiruje sunčev vjetar. Voyager 2 prešao je tu granicu i imamo priliku zaviriti u do sada neistražena područja, rekla je u ponedjeljak NASA-ina fizičarka Nicola Fox.

Podaci koje je poslao satelit pokazali su da je 5. studenog napustio Sunčev sustav i zaputio se u međuzvjezdani prostor. Ljudska vrsta tako sad ima dva satelita u “neistraženom području”, nakon što je Voyager 1 tu granicu prešao prošle godine. Oba satelita lansirana su 1977. godine, a očekivani rad u okrutnim svemirskim uvjetima bio je malo više od pet godina. Međutim, Voyager 1 i 2 rade i danas, 41 godinu od lansiranja.

Upravo to omogućava NASA-i da istraži granicu Sunčeva sustava i početak prostora u koji čovjek, barem ne u bližoj budućnosti, neće kročiti. Voyager 2, međutim, ima sve više problema s napajanjem i grijanjem. Iz NASA-e su dodali kako se tim problemom bave te isključuju senzore koji im nisu potrebni. Očekuje se da će Voyager 2 raditi još deset godina, a nakon toga se više neće znati njegova sudbina u bespućima svemira.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message