To je to što me zanima!

Vozači, oprezno! Od ponedjeljka morate uključiti i dnevna svjetla

Za sve vozače automobila koji neće poštovati odredbe Zakona o dnevnim svjetlima slijedi novčana kazna od 300 kuna. Od 15. studenog na prometnicama će biti zabranjena vožnja motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu
Vidi originalni članak

Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama uvedeno je strogo datumsko razdoblje - od 1. studenog do 31. ožujka, u kojem su vozači automobila dužni paliti dnevna odnosno kratka svjetla. Za sve koji neće poštovati odredbe Zakona slijedi novčana kazna od 300 kuna.

OBAVEZNO DO 31. OŽUJKA Vozači, oprezno u prometu! Od ponedjeljka vam prijete kazne

Vozači mopeda i skutera kratka dnevna svjetla moraju imati upaljena tijekom cijele godine, a kazna za kršenje odredbe također iznosi 300 kuna. Za bicikliste koji nemaju jedno bijelo svjetlo na prednjoj strani i jedno crveno na stražnjoj strani bicikla, kazna je nešto veća - 500 kuna, a moraju ih imati upaljena od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti. 

Obavezna zimska oprema

Od 15. studenog obavezna je i zimska oprema na prometnicama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica za sva vozila. Na prometnicama će biti zabranjena vožnja motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. 

Prije samog uključivanja u promet, vozači moraju očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu. 

PALITE I DNEVNA SVJETLA Ne zaboravite: Noćas se miču kazaljke sata, evo što se sve još mijenja u sljedeća dva dana...

Kazna za one koji na svojim vozilima ne budu imali propisanu zimsku opremu iznosi od 5000 do 15.000 kuna, a isto vrijedi za pravne, fizičke osobe. Za pravna tijela i ona u državne vlasti, jedinicama lokalne ili područne samouprave kazna vrijedi od 1500 do 5000 kuna.

Zbog prekršaja će vozač dobiti kaznu od 1000 kuna, a vozila će policija odmah isključiti iz prometa ili ih preusmjeriti na prometnicu na kojoj je moguće voziti bez zimske opreme.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • zrno soli u glavi 01.11.2021.

    Zato postoje auti koji imaju automatska svjetla i sami pale dnevna, pa vozač ne mora biti opterećen s tim, nego oprezan sa situacijom u prometu

  • sandokan666 01.11.2021.

    vozaci uskork vam nece ni trebat vise auto jer ce te biti u lockdownu😝

  • 01.11.2021.

    a što ako vozilo nema dnevna svjetla nego samo noćna?

Komentiraj...
Vidi sve komentare