To je to što me zanima!

Windowsi 10 dobili prvu veliku nadogradnju: Koje su novosti?

Microsoft je nove funkcionalnosti već testirao u Windows Insider programu. Sada su gomilu noviteta u performansama, Cortani, sigurnosti donijeli za sve korisnike
Vidi originalni članak

Nakon što su Windowsi 10 stigli u srpnju, na red je u četvrtak došla i prva velika nadogradnja operativnog sustava koja uključuje niz novih funkcionalnosti. 

  • Sustav je brži, a Microsoft navodi da je podizanje skoro 30 posto brže nego na istom računalu s Windowsima 7.
  • Cortana sad omogućuje da na uređaju, uz koji imamo olovku, zapišemo broj ili bilješku, a Cortana bi trebala prepoznati što smo zapisali kako bi lakše postavili podsjetnike. Javljat će i ako uskoro počinje neki koncert ili film za koji smo kupili karte, a tu je i opcija rezervacije Ubera. Dodali su i opciju da se odgovori porukom na propušteni poziv. Proširili su je na Japan, Australiju i Kanadu.
  • Microsoft Edge radi još bolje i sigurniji je, a imamo i pregled taba bez da se prebacimo fizički na tu stranicu. Nova je opcija i da može lozinke i favorite sinkronizirati na drugom Windows 10 uređaju.
  • Vremenske zone sada će se automatski moći promijeniti ako vaš laptop putuje s vama.
  • Prebacite sadržaj na druge uređaje kao na Googleovom Chromecastu. Ova mogućnost koja koristi DLNA ili Miracast sada je puno vidljivija i možemo audio, video ili fotografije prikazati na drugom uređaju. 

Objavljen je i novi Xbox One experience koji omogućuje vlasnicima Xbox One konzola da igraju igre s Xboxa 360 bez dodatnih troškova. Sustav su nadogradili i za poslovne klijente, uključujući Windows Update for Business, Windows Store for Business, Azure Active Directory kao i upravljanje mobilnim podacima te sigurnosne značajke, a više pročitajte na službenom blogu.

Idi na 24sata

Komentari 55

  • covjek istine 17.11.2015.

    ima kakav tutorial za clean bgt nedo prvi put cujem za to

  • Soul Man 16.11.2015.

    Sve super s tom desetkom, al ovaj Edge... što im je to trebalo?!

  • Almighty 15.11.2015.

    Nažalost, nije baš sve tako kako se na prvi pogled čini. Oni koji, kao i ja, zastupaju sedmicu (7) morat će, prije ili kasnije preći na novi OS, da li će to biti win 10 ili neki drugi, pokazat će bliža budućnost. Naime, zajedno sa novim OS-om, rade se i nove aplikacije, sedmica više neće moći podržavati nove verzije DirectX-a, grafiku i slično. Gasit će se polako kao i win XP, neće izlaziti zakrpe, antivirusni programi neće se moći instalirati zbog drugačije konfiguracije kako software-a tako i hareware-a. Desetka je OS globalno sela u kojeg mogu mnogi ući, ostati ili nastaviti dalje. Jednostavna grafika prilagođena je touch ekranima, programi su kraći i sve skupa zbog toga radi brže. No, jedna sedmica sa SSD HD-om brže će se učitati od desetke sa klasičnim HD-om. Neka sedmica što duže potraje, a ako neću imati drugog izbora, preći ću na neku od Linux distribucija, najvjerojatnije na Linux Mint. Desetka će u tom slučaju služiti samo za igranje i razonodu, osobnih podataka neće biti. Nisam zagovornik linuxa, ali sila boga ne moli.

Komentiraj...
Vidi sve komentare