To je to što me zanima!

"Za 10-20 godina tumore ćemo liječiti kao kronične bolesti"

To znači da će pacijenti normalno živjeti ali će tijekom cijelog života morati uzimati lijekove, rekao je hrvatski molekularni biolog Igor Štagljar koji radi u Kanadi
Vidi originalni članak

Tumore ćemo u budućnosti liječiti ne jednim lijekom nego kombinacijom više lijekova. Mislim da ćemo za 10-20 godina tumore liječiti kao kronične bolesti. To znači da će  pacijenti normalno živjeti ali će tijekom cijelog života morati uzimati lijekove, rekao je hrvatski molekularni biolog Igor Štagljar u subotu u Dnevniku HRT-a. Štagljar koji radi na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Torontu je, podsjetimo, zajedno sa svojim timom, razvio novi molekularno-biološki test naziva MaMTH, koji će pomoći u liječenju karcinoma pluća.  

- Otkrili smo zločestu molekulu koju kad uništimo jako usporimo rast tumorskih stanica - objasnio je Štagljar i dodao da bi u narednih pet godina to mogao biti uspješan način liječena raka pluća.

- Proizvodnja svakog lijeka traje između sedam i osam godina, košta oko 800 milijuna dolara. Mi smo prošli sada četiri od sedam faza. Nadam se da ćemo za 14 do 18 mjeseci početi kliničke studije s izabranim pacijentima iz Kanade. Ako sve bude u redu, mislim da ćemo za pet godina imati lijek. Može se dogoditi i da lijek nikada ne dođe na tržište, to će se dogoditi ako bi lijek u eksperimentalnoj fazi pokazao jaki toksični efekt na pacijente. No sve studije do sada su pokazale da je lijek nešto što do sada nije viđeno - rekao je Štagljar.  

Idi na 24sata

Komentari 99

  • Kopular 09.04.2014.

    E, moj Igore, ti razmišljaš kapitalistički, cijeli život trošiti na lijekove, lijepo. Tako se razmišlja u farmaceutskoj industriji. Ali jao vama ako netko otkrije lijek za sve vrste raka. I koji liječi za desetak dana. A svakim danom smo tom sve bliži. Igore, ostati ćeš bez posla, jer ne radiš pošteno za dobrobit čovječanstva, nego za račun svojih gazda.

  • manster 03.04.2014.

    ULJE OD MARIHUANE je ljek za APSOLUTNO SVE BOLESTI....

  • LebronPetrovic 30.03.2014.

    A što ako su stanice raka, virusi i bakterije, Pacman, pa ubace sa level 5 na level 9 ? I one su programirane od nekog zlonamjernog tko se zabavlja na svom "PC"-u. Njega treba rješiti pa neće ni biti bolesti ! Sve jo ovo jedna velika ...... (Tango i Cash)

Komentiraj...
Vidi sve komentare