To je to što me zanima!

Za novi DVB signal dobar je i prijamnik za samo 130 kuna

Oni koji stari televizor gledaju preko antene morat će kupiti DVB-T2 prijamnik. Većina novijih televizora u zadnjih par godina već dolazi s takvim prijamnikom ugrađenim
Vidi originalni članak

Na televizijski program u visokoj rezoluciji uskoro će prijeći cijela Hrvatska. Signal će biti i jači pa će svi programi imati istu kvalitetu slike, rekla je Ida Balog iz tvrtke Odašiljači i veze.

Ta je tvrtka zadužena za puštanje novog DVB-T2/HEVC signala. Prelazak će započeti 27. listopada i trajat će do 12. studenog 2020., odvijat će se po regijama, najprije Slavonije i Baranja... Tada gase stari signal i moći će se gledati samo novi. Iz Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) su to pojasnili.

- U Hrvatskoj je u tijeku prelazak s DVB-T sustava sa standardom kodiranja MPEG-2 na napredniji DVB-T2 sustav odašiljanja, uz napredniji standard kodiranja H.265/HEVC. Oni koji televiziju gledaju preko antene sad, pa do gašenja DVB-T signala, mogu pratiti televizijske programe na oba, DVB-T i DVB-T2.

Iz Odašiljača su rekli da će građani, ako već nemaju, trebati kupiti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal.

- Mogu kupiti samostojeći zemaljski prijamnik, takozvani Set Top Box, i spojiti ga na svoj stari televizor, ili kupiti novi televizor s DVB-T2 biračem kanala i HEVC dekoderom - rekli su u Odašiljačima i preporučili uređaje s logom “OIV certificirano”. Prilagoditi se moraju samo oni koji TV program gledaju preko antene, a prema prošlogodišnjim podacima, takvih je oko 44 posto. Ništa se ne mijenja onima koji ga gledaju preko satelita, kabela ili interneta bez obzira koliko je star televizor. U Emmezeti su rekli da svi televizori koje prodaju imaju HEVC i da će oni koji imaju televizor proizveden prije 2017. trebati novi prijemnik koji podržava novi digitalni standard. I u Pevexu od 2017. svi televizori koje prodaju imaju taj novi sustav. Novi televizor dijagonale ekrana oko 80 centimetara može se kupiti već za 800 kuna. No jeftinije je stari prilagoditi.

U Emmezeti DVB-T2 prijemnik stoji između 159,99 i 229,99 kuna, a kažu da cijene ovise o kvaliteti, ali i o priključcima koje ima te drugim značajkama. To su dodatno objasnili i u Pevexu i Ronisu.

- Prijamnici za DVB-T2 mogu biti u kombinaciji sa satelitskim tunerom pa ne treba imati dva uređaja i takav je skuplji. Inače su cijene DVB-T2 prijamnika do 300 kuna - rekli su Pevexu.

ZA BAREM ŠEST MJESECI Korona protiv digitalizacije: Odgodili prelazak na DVB-T2

U Ronisu su dodali što još utječe na cijenu.

- Razlike u cijeni ovise i o maksimalnoj rezoluciji koju uređaj može reproducirati jer svi podržavaju HD, ali uređaji s 4K reprodukcijom su nešto skuplji.

Ako prijamnik ima ugrađen i Android sustav, to ga čini skupljim jer time dobiva veliku širinu korištenja - objasnio je Dario Horvat Novak iz tvrtke Ronis.

Dodao je i da DVB-T2 prijamnik nema utjecaj na rad televizora, odnosno ne usporava ga jer televizor na prijamnik gleda samo kao na izvor slike, zvuka i drugih digitalnih informacija. Međutim, ako je brzina rada prijemnika sporija nego brzina rada televizora, naizgled se usporio rad televizora, odnosno korisničko iskustvo se promijenilo tako da je korištenje televizora sporije.

- Tko je do sada koristio prijamnik ugrađen u televizor dobit će dodatan daljinski upravljač, pa to za nekog može biti poteškoća u korištenju - rekao je Horvat Novak iz Ronisa, gdje DVB-T2 prijamnici stoje između 159 i 949 kuna.

U HG Shopu DVB-T2 prijamnici stoje od 189 do 268 kuna, a u Chipoteci su od 299 do 449 kuna. U Elipsovoj internetskoj trgovini najjeftiniji DVB-T2 prijamnik je 199 kuna, a najskuplji 399. U Linksu je akcija pa se DVB-T2 prijamnik može kupiti za 129 kuna dok najskuplji košta 429 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • NenadZG 27.07.2020.

    Dakle, TV star 3 godine mogu baciti u smeće, jer je netko progurao priču da se prelazi na DVBT-2. U praksi baš ništa time neću dobiti. Vrijeme je da se sve stavi na kablove i da plaćamo točno ono što gledamo.

  • max2017 26.07.2020.

    ukratko svkih par godina novi tv ili novi "uređaj"........

  • ..DAVOR.. 21.07.2020.

    LAŽ! Imam 4K tv, kažu da je DVB-t2, imam ga ugrađeno u tv, več aktivno-HD piše na nekim programima a 95% slike kao I prije, dok prebacim na Sloveniju I njihov DVB-t2 koji su u startu prelaska na digital uveli, 3X bolja slika!

Komentiraj...
Vidi sve komentare