Obavijesti

Tech

Komentari 38

Za novi DVB signal dobar je i prijamnik za samo 130 kuna

Za novi DVB signal dobar je i prijamnik za samo 130 kuna

Oni koji stari televizor gledaju preko antene morat će kupiti DVB-T2 prijamnik. Većina novijih televizora u zadnjih par godina već dolazi s takvim prijamnikom ugrađenim

VIDEO

Na televizijski program u visokoj rezoluciji uskoro će prijeći cijela Hrvatska. Signal će biti i jači pa će svi programi imati istu kvalitetu slike, rekla je Ida Balog iz tvrtke Odašiljači i veze.

Ta je tvrtka zadužena za puštanje novog DVB-T2/HEVC signala. Prelazak će započeti 27. listopada i trajat će do 12. studenog 2020., odvijat će se po regijama, najprije Slavonije i Baranja... Tada gase stari signal i moći će se gledati samo novi. Iz Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) su to pojasnili.

- U Hrvatskoj je u tijeku prelazak s DVB-T sustava sa standardom kodiranja MPEG-2 na napredniji DVB-T2 sustav odašiljanja, uz napredniji standard kodiranja H.265/HEVC. Oni koji televiziju gledaju preko antene sad, pa do gašenja DVB-T signala, mogu pratiti televizijske programe na oba, DVB-T i DVB-T2.

Iz Odašiljača su rekli da će građani, ako već nemaju, trebati kupiti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mogu kupiti samostojeći zemaljski prijamnik, takozvani Set Top Box, i spojiti ga na svoj stari televizor, ili kupiti novi televizor s DVB-T2 biračem kanala i HEVC dekoderom - rekli su u Odašiljačima i preporučili uređaje s logom “OIV certificirano”. Prilagoditi se moraju samo oni koji TV program gledaju preko antene, a prema prošlogodišnjim podacima, takvih je oko 44 posto. Ništa se ne mijenja onima koji ga gledaju preko satelita, kabela ili interneta bez obzira koliko je star televizor. U Emmezeti su rekli da svi televizori koje prodaju imaju HEVC i da će oni koji imaju televizor proizveden prije 2017. trebati novi prijemnik koji podržava novi digitalni standard. I u Pevexu od 2017. svi televizori koje prodaju imaju taj novi sustav. Novi televizor dijagonale ekrana oko 80 centimetara može se kupiti već za 800 kuna. No jeftinije je stari prilagoditi.

U Emmezeti DVB-T2 prijemnik stoji između 159,99 i 229,99 kuna, a kažu da cijene ovise o kvaliteti, ali i o priključcima koje ima te drugim značajkama. To su dodatno objasnili i u Pevexu i Ronisu.

- Prijamnici za DVB-T2 mogu biti u kombinaciji sa satelitskim tunerom pa ne treba imati dva uređaja i takav je skuplji. Inače su cijene DVB-T2 prijamnika do 300 kuna - rekli su Pevexu.

Korona protiv digitalizacije: Odgodili prelazak na DVB-T2
Korona protiv digitalizacije: Odgodili prelazak na DVB-T2

U Ronisu su dodali što još utječe na cijenu.

- Razlike u cijeni ovise i o maksimalnoj rezoluciji koju uređaj može reproducirati jer svi podržavaju HD, ali uređaji s 4K reprodukcijom su nešto skuplji.

Ako prijamnik ima ugrađen i Android sustav, to ga čini skupljim jer time dobiva veliku širinu korištenja - objasnio je Dario Horvat Novak iz tvrtke Ronis.

Dodao je i da DVB-T2 prijamnik nema utjecaj na rad televizora, odnosno ne usporava ga jer televizor na prijamnik gleda samo kao na izvor slike, zvuka i drugih digitalnih informacija. Međutim, ako je brzina rada prijemnika sporija nego brzina rada televizora, naizgled se usporio rad televizora, odnosno korisničko iskustvo se promijenilo tako da je korištenje televizora sporije.

- Tko je do sada koristio prijamnik ugrađen u televizor dobit će dodatan daljinski upravljač, pa to za nekog može biti poteškoća u korištenju - rekao je Horvat Novak iz Ronisa, gdje DVB-T2 prijamnici stoje između 159 i 949 kuna.

U HG Shopu DVB-T2 prijamnici stoje od 189 do 268 kuna, a u Chipoteci su od 299 do 449 kuna. U Elipsovoj internetskoj trgovini najjeftiniji DVB-T2 prijamnik je 199 kuna, a najskuplji 399. U Linksu je akcija pa se DVB-T2 prijamnik može kupiti za 129 kuna dok najskuplji košta 429 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Apple pao s trona, Samsung je opet vodeći: 'Trebaju ih brinuti novi rivali i oporavak Huaweija'
KONKURENCIJA IH PRITIŠĆE

Apple pao s trona, Samsung je opet vodeći: 'Trebaju ih brinuti novi rivali i oporavak Huaweija'

Globalna isporuka telefona porasla je za 7,8 posto, na 289,4 milijuna uređaja u prva tri mjeseca ove godine. Analitičari iz IDC-a navode da će oporavak Huaweija i žestoki rivali natjerati vodeći dvojac na promjene

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...