To je to što me zanima!

Za vojnike budućnosti: Samo stisni gumb i trči poput Bolta

Jetpack 4MM izumili su studenti sveučilišta u Arizoni i težak je svega pet kilograma. U kritičnim situacijama trebao bi spasiti život vojnicima i dati im dodatnu brzinu
Vidi originalni članak

Alexander Chapin testirao je uređaj budućnosti. Na leđa je stavio ruksak težak pet kilograma i na udaljenosti od 200 metara bio je brži za više od 3 sekunde.

Izumili su ga studenti sa sveučilišta u Arizoni. Namjena bi mu prije svega trebala biti vojna, ali vjeruju da će interesa biti i s drugih područja.

Jason Kerestes, konstruktor jetpacka, nazvao ga je 4MM - četiri minute po milji - što je brzina koju bi u konačnici korisnici trebali postići s ovom napravom. Kerestesova želja je da ovaj jetpack koriste američki vojnici kako bi bili pokretljiviji i brži prilikom borbe.

Ovo je tek prototip koji tvorci još planiraju razvijati. Nastave li ovim tempom, uskoro bi se mogli rušiti i rekordi koje je postavio slavni Usain Bolt. Umjesto uobičajene brzine od 5 minuta i 20 sekundi za milju, s jetpackom Chapin je trčao čak 18 sekundi brže.

Uređaj funkcionira tako da daje dodatnu snagu kukovima i zglobovima trkača. Zasad jetpackom na daljinski upravlja netko drugi, ali u budućnosti to ne bi trebalo biti tako. O ozbiljnosti i važnosti projekta dovoljno govori i činjenica da je privukao pažnju DARPA-e, agencije koja se bavi financiranjem i istraživanjem novih tehnologija po odobrenju američkog ministarstva obrane.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • KaĿea 19.09.2014.

    Čovijek koji je napravio najduži skok u dalj nije imao nikakvu opremu na sebi. Ne samo da je preskočio ponor u rasponu preko 9 metara, nego je ostvario i najbrži start svih vremena i dostigao najveću brzinu. Šteta što to nije zabilježeno. Jurio ga je lav. Sad je samo pitanje isplativosti. Ukoliko bi taj uređaj trebala koristiti vojska, za očekivati je da ćemo se brže poubijati. Sarkastičan ? Da. Jako. Umjesto da ograničene resurse kojima raspolažemo ulažemu u sigurniju budućnost cijelog čovječanstva, razmišljamo kako da pomognemo ubijanju jednih druge.

  • SAM TE GLEDAM 19.09.2014.

    Ma kakav Jetpack?? Svežeš šniclu oko struka uletiš među pitbule i da vidiš kak se leti........................

  • BILI KMEČAVAC 16.09.2014.

    Ma kakav "jetpack", jeftiniji je ljuti feferon

Komentiraj...
Vidi sve komentare