To je to što me zanima!

Zagrepčanin otkrio kako se liječi pretilost, ali i tumori

Znanstveni tim Zagrepčanina Nenada Bana (42) otkrio je kako 'rade’ ljudske stanice u kojima se nakupljaju masti. Lijek očekuju za deset godina
Vidi originalni članak

Nakupljanje masnih kiselina u stanicama jedan je od najkompliciranijih procesa u ljudskom tijelu. Znanstveni tim Zagrepčanina Nenada Bana na prestižnom švicarskom tehnološkom institutu u Zürichu otkrio je kako se u tijelu stvara masnoća.
- Masne kiseline u stanici pohranjuju energiju, a kompleksan enzim pokreće 'molekularnu tvornicu masti’ u tijelu. Tako se razvija pretilost - objasnio nam je Ban, profesor molekuralne biologije. Na temelju ovog otkrića, farmaceuti će moći razviti nove lijekove koji zaustavljaju sintezu masnih kiselina. Prvi lijek protiv pretilosti, ali i tumora, pojavit će se za deset godina.
- Za velika otkrića potrebno je imati strpljenje, sreću, novac i sposobnost - kaže Ban koji je diplomirao na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, doktorirao u SAD-u. Sad živi u Švicarskoj sa suprugom Eilikom te sinovima Arvidom (7) i Ivom (5). Ne planira se vratiti u Zagreb. Kaže da istraživanja koja sada radi ne bi mogao provesti u Hrvatskoj.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • mil 05.09.2008.

    svaka čast!!

  • an-arhos 05.09.2008.

    Pa niš novo. Čang šlang se prodaje već godinama.

  • prcnicije 05.09.2008.

    bravo

Komentiraj...
Vidi sve komentare