To je to što me zanima!

Zašto ptice lete u V formaciji? Stručnjaci kažu: Štede 'gorivo'

Ptice se smještaju iza vrhova krila drugih ptica jer ih na tom mjestu strujanje zraka najbolje podiže i štede energiju. Slikovito, 'švercaju' se na pticama ispred sebe
Vidi originalni članak

Otkriveno je zašto mnoge ptice lete u jatima u obliku slova V, piše BBC.

Naime, znanstvenici Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu postavili su uređaje za praćenje na jato rijetkih ptica iz porodice ibisa koje su uvježbane da se sele slijedeći mikrosvjetlo. Otkrili su da ptice lete u optimalnom položaju - slijede vrhove krila ptica ispred sebe i tako se uzdižu.

Prethodnim istraživanjem utvrđeno je da se pelikanima smanjuje puls kada lete u obliku slova V. U ovom istraživanju znanstvenici su pratili svaku pticu u jatu, bilježeći njihov položaj, brzinu i pravac, pa čak i svaki zamah krila. Utvrđeno je da ptice često mijenjaju položaj i vrijeme zamaha iz aerodinamičkih razloga, odnosno da hvataju "dobar zrak".

Ptice se smještaju iza vrhova krila drugih ptica u jatu jer ih na tom mjestu strujanje zraka najbolje podiže te tako štede energiju. Slikovito rečeno, ptice se "švercaju" koristeći energiju ptica ispred sebe.

- Čini se da su vrlo svjesne gdje se druge ptice u jatu nalaze te se stavljaju u najbolji mogući položaj - rekao je glavni istraživač dr. Steven Portugal.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • vickko 19.01.2014.

    a nijemci isli u juznu ameriku da naucno odnos brzine kretanja vozila i stvaranja guzvi.Pazite, dokazano da kod vece brzine imamo manje guzve i obrnuto, jakih mi naucnika. To bi znao i Cesic Roys, zar ne?

  • user_140683 17.01.2014.

    Mi smo probali u HDZ i SDP formaciji i ništa, izgleda da budemo i mi morali u V formaciju.

  • academi 17.01.2014.

    o tome nam je govorila učiteljica biologije, po nazivima neki će znati kad je to bilo ,,, (odavnoooo)

Komentiraj...
Vidi sve komentare