To je to što me zanima!

Zbog povećanja ženskih lubanja manje je spolnih razlika na licu

Promjene u dimenzijama ljudskog kostura kao i smanjivanje razlike u veličini muške i ženske lubanje objašnjava se promjenom prehrane i evolucijom, otkriva istraživanje
Vidi originalni članak

Poput ostatka tijela, lubanja muškarca većih je dimenzija nego kod žena. No u proteklih 300 godina, razlike u veličini lubanje među spolovima su se smanjile, otkrili su istraživači sa Sveučilišta Sjeverna Karolina, koji su proučavali lubanje u Španjolskoj. Analiza kosti lica otkrila je da između žena i muškaraca postoji manje razlika no što ih je prije bilo.

Iako se kranija, dio mozga koji pridržava mozak u lubanji, povećao kod oba spola, kranija je kod žena s vremenom više narasla, zaključili su nakon pregleda više od 200 lubanja. Rezultati istraživanja mogli bi biti od velike pomoći forenzičkim antropolozima u identifikaciji ljudskih ostataka.

- Brojni faktori mogli su uzrokovati ovu promjenu, od promjene u prehrani, uvjetima života i genetskim utjecajima - rekla je voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Forensic Science International, Ann Ross.

Znanstvenici ističu da velik utjecaj na izgled našeg kostura imaju preci, pa se tako kostur Europljana razlikuje od kostura Amerikanaca.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare