To je to što me zanima!

Zbog rata u Siriji po prvi put otvorili trezor sudnjeg dana

Vrata najotpornijeg bunkera na svijetu prvi put su se otvorila, a osoblje se spustilo kroz 120 metara dubok tunel. Iz prostorije, u kojoj je -18 °C, izvukli su 130 kutija
Vidi originalni članak

Vrata najotpornijeg bunkera na svijetu prvi put su se otvorila, a osoblje se spustilo kroz 120 metara dubok tunel. Iz prostorije u kojoj je -18 stupnjeva izvukli su 130 kutija.

U njima se nalazi čak 38.000 uzoraka sjemena, uključujući ona pšenice, ječma, leće i slanutka. Sirija ih je u “trezoru sudnjeg dana” pohranila ukupno 325 prije nekoliko godina. Njihov Centar za poljoprivredna istraživanja u suhim područjima, smješten u gradu Alepu, zbog rata više ne može obavljati funkciju rasadnika koji distribuira sjeme diljem Bliskog istoka. Norvežani su zato prvi put otkad su 2008. sagradili skladište sjemena na arhipelagu Svalbard u Arktičkom oceanu, otvorili njegova vrata. Brodovi su otputovali u tajnosti te iskrcali robu u blizini Maroka i Libanona. Pošiljka bi trebala spasiti milijune ljudi od gladi. Plan je da sirijski znanstvenici od zaliha iz trezora stvore nove vrste pšenice koje će znatno bolje uspijevati u sve sušim područjima Bliskog istoka.

Svalbard čuva više od 860.000 uzoraka sjemena različitih biljaka kojeg su pohranile zemlje iz cijelog svijeta, a ima mogućnosti čuvati 4,5 milijuna vrsta biljaka. Prije svega pohranjuje se sjeme usjeva koji su važni za proizvodnju hrane i održivu poljoprivredu. Cilj gradnje skladišta je i očuvanje bioraznolikosti u slučaju nestanka određenih biljnih vrsta, bilo zbog prirodnih katastrofa ili ljudskog djelovanja.

Zbog toga se tamo može naći i jedinstveno sjeme drevnih sorti. Zbog niskih temperatura i manjka kisika ono može preživjeti i stotinama godina.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare