To je to što me zanima!

'Zemlja postaje užarena kugla, treba se pripremiti za odlazak'

Slavni fizičar kaže da će ljudska vrsta pronaći spas među zvijezdama jer ako ovako nastavimo, od Zemlje za 600 godina neće ostati ništa. Upozorio je i na opasnu umjetnu inteligenciju
Vidi originalni članak

Fizičar Stephen Hawking nije pretjerani optimist oko naše budućnosti i u svojem najnovijem upozorenju predviđa kako će Zemlja kroz 600 godina postati užarena kugla, zahvaljujući nama. 

Kako kaže, do katastrofe će dovesti brzi rast populacije i sve veći energetski zahtjevi. Poručio je da bi trebali gledati prema zvijezdama i tamo tražiti spas, a najbolji kandidat najbliža nam je zvijezda Alpha Centauri. Svoje prognoze je iznio dok je videovezom govorio na skupu u Pekingu u pokušaju privlačenja investicija za projekt koji bi nas jedan dan mogao pretvoriti u međuzvjezdanu civilizaciju. 

Hawking je još lani podržao projekt Breakthrough Starshot milijardera Yurija Milnera koji želi izraditi minijaturne letjelice koje bi za samo 20-ak godina mogle stići do susjedne zvijezde, udaljene 4 svjetlosne godine. Dok bi današnjim letjelicama trebale tisuće godina da stignu do tamo, Breakthrough Starshot planira napraviti letjelicu koja će postići 20 posto brzine svjetlosti. Kako kaže Hawking, takav bi sustav do Marsa stigao za sat vremena, a do Plutona za par dana.

Osim ovog apokaliptičnog scenarija, Hawking je ovih dana upozorio još jednom i na umjetnu inteligenciju koja bi mogla biti još jedna najgora stvar za civilizaciju. Kako je istaknuo, umjetna inteligencija ima potencijal da poništimo štete prirodnom svijetu, izbrišemo bolesti ili siromaštvo te potpuno promijenimo društvo. Međutim, istovremeno je tu i potencijal za katastrofu te opasnosti poput novih oružja i načina za potlačivanje masa. Rekao je i da bi pametni roboti mogli potpuno zamijeniti ljudsku vrstu, prenosi NY Post.

Idi na 24sata

Komentari 68

  • busdoznalud 08.11.2017.

    znanstveniče hawking, jel to još jedna od onih tvojih teza koje, naravno, kao i ostale nećeš dokazati nego ćeš invaliditetom pokušati ucijeniti ljude prihvatiti je samo da bi naknadno sam potvrdio koliko su besmislene...a naravno, ljudi će se morati diviti tvom geniju i objektivnosti?

  • scythe 08.11.2017.

    Ovaj fizičar je "slavan" zbog svoje bolesti, i zato ga zaista žalim, jer je veći dio života proveo u teškoj bolesti. Ali još više žalim ovce koje ga uzdižu među bogove, jer "slavni fizičar" nije doprinjeo znanosti ničim, osim teorijama koje nije moguće dokazati ... ili koje su odbačene kao neispravne. Zato upozorenja slavnog fizičara imaju istu "težinu" kao predviđanje babe vračare ... ili kao Vakulina prognoza ...

  • 07.11.2017.

    Starije generacije sjetit ce se prikaza u starim atlasima sjevernog i juznog pola kao 2 velike bjele kape...(ako se ko sjeca...ja da) a danas kad pogledate google earth vidjet cete da je od leda i snjega od sjevernog pola ostao jedan mali mali otocic(kopno) prekriveno sa snjegom. U 25godina uspjeli smo totalno otopiti led sjevernog pola a mislim da je njegovih 600 godina stvarno preoptimisticno... zemlju unistavamo svaki dan i sve drasticnije. Samo sebicna osoba ce reci da ga briga sta ce biti za 100-200godina ... pa unuci ce nam biti zivi za 100 godina ili nas bas netreba biti briga za one za koje danas zivimo?? Ja bi volio da moji unuci i njihova djeca i svi poslje njih imaju ljep zivot.

Komentiraj...
Vidi sve komentare