To je to što me zanima!

Život na Mjesecu: Uzgajat će kukce i koristiti vlastiti otpad

Kako bi testirali preživljavanje na Mjesecu, Kina je zatvorila studente u laboratoriju koji služi kao testni poligon nastambe u kojoj bi uzgajali žitarice, povrće i kukce zbog proteina
Vidi originalni članak

Kinezi žele na Mjesec, a kako bi bili spremni, u srijedu su zatvorili četvero ljudi u Mjesečevu palaču. Usprkos blještavom imenu, radi se o izoliranom laboratoriju koji bi trebao simulirati život na Mjesecu. U njemu će sljedećih godinu dana živjeti osmero studenata koji će uzgajati žitarice, mrkvu, krastavce i drugo povrće. No, to će biti samo dio njihove prehrane jer će uzgajati i kukce koji bi trebali biti izvor proteina na Mjesecu. 

U prostoru od 160 kvadrata imat će tri kabine - jedna će služiti za stanovanje i upravljanje cijelim eksperimentom, a u preostalima će simulirati poljoprivredu na Mjesecu. Studenti će prerađivati i vlastiti otpad koji će se koristiti u proizvodnji povrća i žitarica, prenosi Phys.org.

Tijekom eksperimenta, studenti volonteri moći će laboratorij napustiti samo u hitnim slučajevima. Prvi tim koji se sastoji od dva studenta i dvije studentice u laboratoriju će biti 60 dana, kad će ih zamijeniti drugi tim na 200 dana. Na kraju će se prvi tim vratiti i odraditi još 105 dana. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • ban jelačić_1 13.05.2017.

    lako je to napraviti s 4 kineza kad su visoki metar i žilet a pojedu dnvevno žlicu riže, nek oni probaju tako zatvoriti mog suseda franca koji ima 130 kg pa da vidim kako ga misle nahraniti

  • 12.05.2017.

    od kukaca ce morati biti najbogatiji proteinima, a to su zohari, skakavci, cvrcci, neke vrste crvi... tko zeli na mjesec?

  • Emiliano Zapata 12.05.2017.

    Zasto se u textu implicira kako su vlasti zatvorile 4 studenata, a kasnije doznajemo da su volonteri?

Komentiraj...
Vidi sve komentare