To je to što me zanima!

Znanstvenici: Tehnologija glasničke RNK može biti korisna za razvoj cjepiva protiv HIV-a

Takvo bi cjepivo moglo pridonijeti da se pacijenti imuniziraju na dulje razdoblje, čak i oni sa slabim imunogenima T-stanica. U ovom bi slučaju takva tehnologija mogla napraviti razliku, kaže Denis Logunov
Vidi originalni članak

Platforma za glasničku RNK, koja u našem organizmu prenosi informacije potrebne za izgradnju proteina, mogla bi pomoći znanstvenicima u stvaranju cjepiva protiv virusa humane imunodeficijencije (HIV), rekao je u intervjuu za TASS zamjenik ravnatelja ruskoga Istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, Denis Logunov.

"Jasno je da su u proteklih 40 godina znanstvenici nastojali stvoriti cjepivo, no dosad to i nije bilo baš uspješno. U načelu, postoji određena fenomenologija koja nam omogućuje da upotrijebimo glasničku RNK za stvaranje novih verzija cjepiva. Stoga moramo s takvom praksom i nastaviti", kazao je.

"Platforma za stvaranje cjepiva na bazi glasničke RNK može biti od velike koristi. Takvo bi cjepivo moglo pridonijeti da se pacijenti imuniziraju na dulje razdoblje, čak i oni sa slabim imunogenima T-stanica. U ovom bi slučaju takva tehnologija mogla napraviti razliku," rekao je Logunov.

Kao posljedica infekcije virusom humane imunodeficijencije u pacijenta se razvija HIV infekcija.

Bolest karakterizira progresivno oštećenje imunosnog sustava, što rezultira sindromom stečene imunodeficijencije (AIDS), u sklopu kojega se u pacijenta razvijaju i sekundarne infekcije.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • -777- 03.05.2023.

    RNA je ta koja prenosi poruku=message u naš DNA kako da se naša DNA ponaša i šta da radi, od tud ono malo "m" u mRNA cjepivima a prevedeno to je GMO=genetski modificirana terapija. E pa sada zamislite jednu osobu sa Down sindromom, samo jedan jedini gen na 23 kromosomu je višak pa vidimo koju to promjenu radi a mi imamo oko 30.000 pari gena, pa sada zamislite diranje u sve to a svaki gen radi u kombinaciji i rekombinaciji sa nekim drugim genom, to su doslovno KVADRILIJUNI kombinacija, kada se u to dirne sami naslutite šta se događa....

Komentiraj...
Vidi sve komentare