To je to što me zanima!

Znanstveno dokazano: Lakše ćete prestati pušiti uz Twitter

Dosta vam je ovisnosti? Olakšajte si prestanak čavrljanjem sa supatnicima na društvenim mrežama. Uz malo ohrabrenja, nakon 100 dana trebali bi biti čisti
Vidi originalni članak

Tweet2Quit naziv je eksperimenta koji je bio zamišljen kao intervencija i grupa podrške osobama koje su odlučile ostaviti se cigareta, a regrutirane su posredstvom Google Adwordsa. 

Kroz 100 dana znanstvenici sa Stanforda i UCI-ja proučavali su dvije skupine od 20 ljudi i kako na njihovo odvikavanje utječe interakcija na društvenim mrežama, u ovom slučaju, Twitteru.

Uz dobiveni paket nikotinskih flastera sudionicima je svakodnevno automatski tvitana poruka potpore koja je ujedno ohrabrivala komunikaciju s ostalim članovima grupe, što se u 78 posto slučajeva barem jednom dogodilo.  U prosjeku svaki je član grupe u promatranom periodu odaslao 72 tvita od čega se oko 22 posto odnosilo na temu automatizirane poruke.

Sudionici su se najčešće angažirali na Twitteru upravo u vrijeme automatiziranih poruka te najčešće dijelili osobne informacije (24%), emocionalnu podršku drugima (22%) te probleme apstinencijske krize (10%).

 - Twitter je na neki način stvorio atmosferu tuluma, a to je posebno važno kod povremenih pušača koji za navikom posežu u društvu. Dodatno, grupe su iznjedrile svoje lidere koji su predvodili online razgovore i odigrali ključnu ulogu u održavanju angažiranosti ostalih- komentirala je Cornelia Pechmann iz UCI-ja.

Konačan rezultat je bio ohrabrujuć, iz prve skupine 42 posto sudionika prestalo je pušiti, a iz druge čak 75 posto nakon što je pojačan tempo slanja automatiziranih poruka.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • El Tractor 25.03.2015.

    A šta je sa faceom i instagramom?!

  • shevchenko 25.03.2015.

    Ja se nebi nikad ostavio cigara trava i piva i svega ostaloga.

  • Smago 25.03.2015.

    klin se klinom izbija

Komentiraj...
Vidi sve komentare