To je to što me zanima!

Znanstvenici našli tri planeta na kojima možda moguć život

Otkriveno je da oko zvijezde postoje tri planeta od kojih je jedan u ''nastanjivoj '' zoni gdje bi vanjske temperature mogle omogućiti postojanje tekuće vode na površini
Vidi originalni članak

Oko zvijezde Gliese 667C  kruži najmanje šest planeta od kojih su tri na udaljenosti na kojoj bi bilo moguće postojanje vode što se smatra preduvjetom za život, objavili su znanstvenici iz SAD-a, prenosi Universe Today

Ranije je otkriveno kako oko zvijezde postoje tri planeta od kojih je jedan u ''nastanjivoj '' zoni gdje bi vanjske temperature mogle omogućiti postojanje tekuće vode na površini. Veći su od Zemlje, ali manji od Neptuna. 

- To je prvi puta da su u toj zoni u istom sustavu viđena tri takva planeta. Umjesto gledanja u deset zvijezda kako bi našli jedan možebitno nastanjiv planet, sad imamo izglede gledati jednu zvijezdu i naći nekoliko njih - objavili su astronomi s Instituta Carnegie u Washingtonu.

Zvijezda Gliese 667C je relativno blizu Zemlje, 'samo' 22 svjetlosne godine, odnosno udaljena je 207 bilijuna kilometara. 

Pokraj tri 'nastanjiva' planeta moguće je da još dva planeta kruže na rubu nastanjivog pojasa te da su prikladni za život. 

Planet 'u izgradnji': Ovaj daleki svijet zapanjio je znanstvenike


Idi na 24sata

Komentari 20

  • AntonTrdić 26.06.2013.

    taj gliese je sigurno nastanjen samo sto to mi ne mozemo potvrditi

  • Gibbs 26.06.2013.

    navodno da je i na Zemlji moguć život

  • user_258803 26.06.2013.

    Samo se vi muvajte onuda, znamo što se nalazi na mjesecu plinovitog planeta Calpamos, u sustavu zvijezde Gliese 86, u sazviježđu Zeta 2 Reticuli :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare