To je to što me zanima!

Znate li tko je i gdje snimio prvi poznati selfie u povijesti?

Sve kvalitetnije kamere na mobitelima su postale gotovo jedini uređaj kojim bilježimo uspomene. No, jeste li znali da današnja fotografija seže skoro 300 godina u prošlost.
Vidi originalni članak

Danas smo navikli da možemo fotografirati sve oko sebe gdje god se nađemo. Kamera pametnih telefona omogućila je svima postanu fotografi bez posebnog znanja o fotografiji. Što je dovelo do toga da danas fotografiju mnogi shvaćaju zdravo za gotovo, a mladi više vježbaju kako snimiti dobar selfie, umjesto da uče zlatna pravila fotografiranja. Upravo zbog toga i proizvođači stavljaju sve veći naglasak na prednju, odnosno selfie kameru. Jedan od njih je i HTC, koji je na svom posljednjem top modelu One M9 ugradio UltraPixel kameru na prednju stranu uređaja. 

Iako se čini da je fotografija u širokoj upotrebi relativno novija stvar, pogotovo digitalna, fotografiranje se razvijalo kroz više stotina godina. Još je 1724. godine znanstvenik Schultze uočio da srebrni nitrat reagira na svjetlost. 

U sljedećem videu u samo 5 minuta možete vidjeti cijelu povijest fotografije. Od prve fotografije snimljene 1826. u Francuskoj kada je ekspozicija trajala čak po nekoliko dana preko prvog selfieja 1839. godine* (znate li tko ga je snimio?) i prvih golišavih fotografija do razvoja prvih fotografija u boji, mobilnih studija u kočijama i osnivanja Kodaka i prvih kamera za masovno korištenje. Otkrijte i zašto se na prvim fotografijama ljudi nisu nikad smiješili. Također, vjerojatno ne biste nikada pogodili kada je već kreirana prva digitalna kamera...
 

 Selfie je 2013. proglašen za riječ godine, a iako ga vežemo za pametne telefone, on je daleko od modernog fenomena. Autoportret u fotografiji bio je prilično uobičajen u njezinim ranim danima dok su fotografi entuzijasti eksperimentirali s fotografijom i sami sebi služili kao modeli. Fotografiju koju je snimio Robert Cornelius 1839. mnogi smatraju prvim selfijem. On je kameru postavio u obiteljskoj trgovini u Philadelphiji gdje je i pozirao sam sebi.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • DALMATINKA 21.02.2016.

    ali je bila sevka prva

  • Miške 21.02.2016.

    Prvi selfi je u Zagorju napravio Dedek Kajbumšćak, čiju sliku je pronašao Vladimir Nazor.

  • lollalollita 21.02.2016.

    to me bas zanima!

Komentiraj...
Vidi sve komentare