To je to što me zanima!

Zuckerberg ulaže milijarde da pronađu lijekove za sve bolesti

Mark Zuckerberg i supruga Priscilla Chan ulažu novac u istraživački centar Biohub koji će razvijati alate za mjerenje i liječenje bolesti te čipove koji će detektirati bolesti
Vidi originalni članak

Facebookov šef Mark Zuckerberg u srijedu je sa suprugom Priscillom Chan najavio ogromni filantropski projekt u kojem kroz sljedećih desetak godina planiraju uložiti tri milijarde dolara kako bi riješili svijet bolesti. 

- Cilj je da radimo zajedno kako bi izliječili, spriječili ili kontrolirali sve bolesti za života naše djece - rekla je pedijatrica Chan na predstavljanju projekta u San Franciscu. Kroz suze je pričala o slučajevima u kojima je roditeljima morala reći da njihovo dijete ima neizlječivu bolest ili da ga ne mogu vratiti u život i dodala da je zbog takvih iskustava još odlučnija na tome da sa znanstvenicima i inženjerima izradi nove alate koji će do kraja stoljeća moći spasiti živote. 

Govoreći o boljoj budućnosti za svoju djecu, Zuckerberg je najavio da će sa 600 milijuna dolara financirati istraživački centar Biohub u San Franciscu koji radi zajedno sa Sveučilištem San Francisca, Stanfordom i Berkeleyem. Zuckerberg i Chan su ranije već najavili da će za života dati 99 posto svojih Facebookovih dionica u humanitarne svrhe, a ovaj projekt velik je korak u tom smjeru, sličnom kojim je krenuo i Bill Gates sa suprugom Melindom. Upravo je u srijedu Gates pohvalio ambiciozne planove ovog para.

Istraživački centar Biohub će razvijati nove alate za mjerenje i liječenje bolesti, a među prvim projektima planiraju napraviti kartu raznih tipova stanica koji kontroliraju organe u tijelu te projekt koji će istražiti nove pristupe i alate za razvoj lijekova, dijagnostičkih testova i cjepiva. 

- Vjerujemo da je budućnost koju želimo za svoju djecu moguća. Postavili smo cilj: Možemo li izliječiti sve bolesti za života naše djece? To ne znači da se nitko neće razboljeti. Ali znači da će naša djeca i njihova djeca biti puno manje bolesni. To znači da bi trebali moći detektirati i liječiti te bolesti kao  stanja - rekla je Chan.

Zuckerberg je najavio i investicije u umjetnu inteligenciju kako bi istražili mozak, strojno učenje za istraživanje genoma raka te u razvoj čipova koji bi detektirali zarazne bolesti i monitore u krvotoku koji bi mogli otkrivati bolesti.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • endorfin 22.09.2016.

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1252051481506010&id=264963803548121

  • endorfin 22.09.2016.

    Ovo je reklama za čipiranje ako netko još nije shvatio.

  • montello 22.09.2016.

    bravo skidam kapu, nadam se da ce se naci lijek za sve bolesti

Komentiraj...
Vidi sve komentare