To je to što me zanima!

Zviždač šokirao političare: Mog prethodnika našli su mrtvog

Wylie je rekao kako je Cambridge Analytica prikupila podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova znanja. Na svjedočenju je rekao kako ga je upravo Trumpov izbor natjerao da svjedoči
Vidi originalni članak

Kanađanin Christopher Wylie, koji je odigrao središnju ulogu u skandalu koji je, možda i najjače dosada, uzdrmao svemogući Facebook, danas iznosi dokaze pred Odborom za kulturu, medije i sport.

POGLEDAJTE VIDEO:

Wylie je u svom svjedočenju rekao kako je njegov prethodnik pronađen mrtav u kenijskom hotelu i to pod nerazjašnjenim okolnostima, a on sumnja da je možda bio otrovan. Informatički stručnjak rekao je kako je Dan Muresan pronađen mrtav nakon navoda da je propao posao na kojem je radio 2012. godine. Wylie je rekao kako su firmom kružile glasine o tome da je ubijen te da je kenijska policija uzela mito da ne ulaze u sobu 24 sata - kako bi se zataškalo navodno ubojstvo. Pojasnio je da je njegov prethodnik radio na kampanji za reizbor predsjednika Kenyatte. 

- Cambridge Analytica je radila s kenijskim političarima, ali u afričkim zemljama stvar je da vi plaćate ako propadne posao - rekao je i dodao da je Muresan radio na nečemu što je propalo. 

Govorio je i o tome da je tvrtka bila upletena u razne ilegalne aktivnosti i da nisu marili je li sve legalno, već da se posao morao obaviti. 

Otkrio je i kako je jedan izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika jedan od glavnih razloga koji su ga natjerali da progovori. 

Hakirali milijune građana

Christopher Wylie je rekao kako je Cambridge Analytica prikupila podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova znanja i iskoristila ih kako bi utjecala na američku predsjedničku kampanju Donalda Trumpa 2016. godine.

"Iskoristili smo Facebook kako bi požnjeli milijune profila i izgradili modele kako bi iskoristili ono što smo o njima saznali i ciljali na njihove unutarnje demone", otkrio je Wylie. Cambridge Analytica je više puta odbacila bilo kakvu krivnju. 

SKANDAL SE ŠIRI Facebook: Laž je da smo tajno bilježili SMS poruke i pozive

Facebook je u petak objavio da je prekinuo odnos s tom tvrtkom, kao i njezinom roditeljskom kompanijom Strategic Communication Laboratories (SCL), dok ne istraži najnovije optužbe. 

"Naša je odgovornost štititi vaše podatke"

Facebook je u nedjelju objavio u britanskom i američkom tisku oglas na cijeloj stranici u kojemu se vlasnik Mark Zuckerbergu ispričava korisnicima i izražava žaljenje.
DALI ROK OD 2 TJEDNA EU želi znati: Jesu li na meti hakiranja bili i naši građani?
 
 
"Naša je odgovornost štititi vaše podatke. Ako u tome ne uspijevamo, onda je ne zaslužujemo", napisao je mladi američki milijarder u oglasu objavljenom u šest britanskih (Sunday Times, Mail On Sunday, Observer i drugi) i u tri američka glasila (New York Times, Washington Post i Wall Street Journal).
I ON JE PROTIV FACEBOOKA Dobro mu je i bez njih: Musk je izbrisao SpaceX i Teslu s Fejsa

Ovaj skandal koji je veoma poguban za ugled Facebooka, prouzročio je ovog tjedna pad vrijednosti dionica tvrtke na burzi i gubitak veći od 50 milijarda dolara. 

POZVALI GA BRITANCI Zuckerberg neće odgovarati, šalje zamjenike na svjedočenje

Facebook je imao više od dvije milijarde korisnika i do skandala na burzi je vrijedio više od 500 milijardi dolara.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Usora1 27.03.2018.

    sad ce englezi protjerati svog veleposlanika iz kenije a novozelandjani ce ovaj put pronaci bar desetak engleski spijuna. nisam bas siguran kako ce reagirati stoltenberg, jadan morao bi protjerati sam sebe....

  • Usora1 27.03.2018.

    a kakav facebook ili cambridge analytice, za sve je kriv kspersky, tko mi ne vjeruje nek pita amere. vidoviti ameri i njihovi nasa-cia-fbi experti su to jos prosle godine unaprijed uvidjeli

  • MirianaJuras 27.03.2018.

    A kada sam ja jucer napisala da ta huskacina na Rusiju na Zapadu nece proci, onda su se forumasi smijali. Zapadnjaci su veoma pametni i obrazovani ljudi, i nikada nece dozvoliti da se nekome sudi bez suda i bez dokaza u ruci. Plus toga, optuzivati citavu jednu drzavu i narod, za nesto o cemu se nista konkretno ne zna, pa to je van svake pameti. Naravno da to izaziva bijes kod ljudi, posto ljudi na Zapadu znaju da ako se ne bore za istinu i pravdu, da sami sebi jamu kopaju u koju ce i sami sutra upasti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare