To je to što me zanima!

Heroina Domovinskog rata: Moj san je bio vratiti djecu u Lipik

Marica Topić bila je dragovoljka Domovinskog rata. Još za vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku, započela je renovaciju bombardiranjem srušenog doma za djecu u Lipiku
Vidi originalni članak

Marica je heroina Domovinskog rata: Započela je rekonstrukciju bombardiranog dječjeg doma u Lipiku

Marica Topić bila je dragovoljka Domovinskog rata. Još za vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku, započela je renovaciju bombardiranjem srušenog doma za djecu u Lipiku.

Kada je '91. napadnuta policijska postaja u Pakracu, Marica je dragovoljno pristupila obrani Domovine kao liječnica. Kada je peti konvoj izvlačio ranjenike i civile iz Vukovara pred glavni napad i eventualnu okupaciju, ona je pomagala. 

Ali najviše se ponosi renovacijom bombama uništenog Dječjeg doma u Lipiku.

- To je bio moj san, a zahvaljujući dragom Bogu i toj nekakvoj ludoj sreći, djeci smo uspjeli osigurati dom još za vrijeme rata.", prisjeća se Marica ratnih dana i dodaje: "S našim braniteljima smo se mi, braniteljice, slagale fantastično, poštovali su nas kao dame, ali čuvali kao braća svoje sestrice, rekla je Marica.

Jedno od najšokantnijih sjećanja je ono kada je dobila naoružanje, iako je bila liječnica.

- Zapovjednik mi je dao pištolj i rekao da imam osam metaka, ako padnem ruke u neprijatelju, sedam je za moje ranjenike, osmi za mene. Nevjerojatno je kada vam netko takvu grubu istinu saspe u lice. Ali to je bila naša stvarnost, zaključila je.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • ruzmarin 25.07.2017.

    Gđo. Topić, a jeste li pitali gosp. Klauškog o tome?

  • bezobrvenajeziku 25.07.2017.

    Jbg sada su svi borci...onda smo i mi civili koji smo bili u svojim kućama a na nas su padale stotine granata svaki dan....

  • Papatest 24.07.2017.

    Bog nas ke i gurnuo u rat jer nam je naturio svojom voljom Tuđmana i Miloševića

Komentiraj...
Vidi sve komentare