To je to što me zanima!

Irski praznik zaludio je svijet: Divlji tulumi, djeteline i alkohol

Dan svetog Patrika Irci slave još od početka 17. stoljeća, no taj je praznik u suvremeno doba poprimio epske razmjere. Zelena boja, kućni duhovi, pivo, parade i djeteline čari su kojima se prepuštaju milijuni diljem svijeta
Vidi originalni članak

Za Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Kanadu nije čudno što su objeručke prigrlili Dan svetog Patrika. No zašto Argentinci, Rusi i Japanci piju zeleno pivo 17. ožujka? Odgovor se vjerojatno krije u popularizaciji praznika kroz glazbu, filmove i druge proizvode nastale u tvornici zabave.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve što vam treba za ludu proslavu na irski način

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Slično kao i s Noći vještica, i Hrvati su rado prihvatili ovaj praznik i uživaju u njemu. Iako se mnogi ne mogu sjetiti kad su točno prisustvovali svojoj prvoj proslavi Dana svetog Patrika, prvi su se pravi tulumi počeli organizirati sredinom nultih godina 21. stoljeća.

POGLEDAJTE VIDEO: Pula je također zasjala u znaku zelene Irske

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Brojni kafići i noćni klubovi organiziraju proslave na kojima nastupaju glazbene skupine koje sviraju irsku glazbu, a neki se potrude pribaviti i pravo zeleno pivo.

S obzirom na to da sve više naroda prihvaća ovaj dan, mnogi se pravi Irci bune kako se u njemu gube stvarne irske vrednote, a propagiraju, za Irce, uvredljivi običaji, poput oblačenja u kućne duhove. Naime, kućni duh se temelji na pogrdnoj karikaturi Iraca iz 19. stoljeća. Osim toga, ljuti su zbog potpune komercijalizacije i kiča, ali i zbog milijuna ljudi pod utjecajem alkohola, koji nagrđuju sam duh praznika.

Bili kritičari u pravu ili ne, čini se da, baš poput Valentinova ili Noći vještica, ništa ne može zaustaviti daljnju popularizaciju i komercijalizaciju dana. Najbolje bi bilo da u njemu, stoga, svi zajedno uživaju.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Popolo 18.03.2016.

    rijetko glup razlog za slavit nesto u hrvatskoj. sve je to samo dio marketinga kako bi se natjeralo ljude da izadu van i potrose hrpu love na dan kada bi inace ostali doma.

  • JerkoKC 18.03.2016.

    Pijanci uvijek nađu neki razlog.

Komentiraj...
Vidi sve komentare