To je to što me zanima!

Kakve nam bolesti krpelji mogu prenijeti i kako se zaštititi?

Proljetne temperature i lijepo vrijeme nisu van izmamili samo ljude, već i brojne nametnike. Među prvima na sunce izlaze i krpelji. Iako ih se može naći i po zimi ipak, u proljeće je odlazak u šumu puno 'riskantniji'
Vidi originalni članak

Krpelje nalazimo u prizemnom sloju parkova i šuma - na lišću i granama grmlja, niskog raslinja i u šikarama. Čekaju prolazak čovjeka ili životinje na kojima će se privremeno nastaniti kako bi se mogli nahraniti krvlju.
Opasnost njihovog parazitiranja na nama je mogućnost prijenosa zaraznih bolesti. Sam krpelj se zarazi prilikom hranjenja na šumskim životinjama, a ubodom može prenijeti bolest i na čovjeka.

Krpelji se zaraze prilikom hranjenja na šumskim životinjama, a zarazu mogu svojim ubodom prenijeti i na čovjeka ako se on nađe u njihovom prirodnom okolišu. Uzročnici bolesti prenose se sa zaraženog krpelja i na nove generacije.

POGLEDAJTE VIDEO: Koje bolesti krpelji prenose? Kako se zaštititi?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Hrvatskoj bolesti koje mogu prenositi šumski krpelji su krpeljni meningoencefalitis i lyme borelioza.

To su bolesti prirodnih žarišta jer je njihovo pojavljivajne ovisno o prirodnom staništu krpelja, te se pojavljuju samo na određenim područjima. Najizloženiji su im ljudi koji puno borave u prirodi.

Mjere zaštite od krpelja

- U prirodi hodajte obilježenim stazama. Izbjegavajte nepotrebno provlačenja kroz grmlje, ležanje na tlu, odlaganja odjevnih predmeta na grmlje.

- Nosite prikladnu odjeću: dugih rukava i nogavica, svijetlih boja, zatvorenu obuću. Krpelji se lako prihvate na odjeću od materijala s dlačicama (vuna, flanel) pa takvu odjeću treba izbjegavati kod odlaska u prirodu.

- Koristite sredstva koja odbijaju krpelje i sprečavaju njihovo zahvaćanje na čovjeka. Otkrivene dijelove tijela i odjeću trebate poprskati nekim od sredstava.

- Pri povratku iz prirode presvucite odjeću i pažljivo pregledajte cijelo tijelo i zatim se istuširajte.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Coco Chanel 15.04.2016.

    Vidim svi samo spominju da su krpelji aktivni, da ih se treba paziti, koje bolesti prenose i kako se zastititi. A nitko ne spominje kako izgleda mjesto uboda od zarazenog krpelja (izgleda kao meta, crveni krug, pa svijetli itd. i siri se), kako treba reagirati kad tako nesto vidite na kozi (Odmah lijecniku! Propisat ce Vam sumamed i poslat na analizu krvi) i kakve posljedice covjek moze imati ukoliko ne reagira odmah (googlajte lyme borreliosis)

  • Polarinjo 14.04.2016.

    Sreća je što je suho i toplo, pa ih neće biti ni upola kao prošle godine.

  • _Varešak_ 14.04.2016.

    Krpelji su mala maca naspram vlade,ona nam neprestano sisa krv.

Komentiraj...
Vidi sve komentare