To je to što me zanima!

Kupite lijek! Svoj spas čekaju i Ante (2) Petar (6), Jana (7)...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Tea iz Petrinje zbog terapije Spinrazom počela je micati rukicama i izgovarati prve riječi. Sada svoju priliku čekaju i Jana, Ante, Petar i Kristijan. Roditelji te djec još su odlučniji nastaviti borbu
Vidi originalni članak

Sretna sam što je mala Tea iz Petrinje dobila Spinrazu i što joj se stanje popravilo. Međutim, stvari se odvijaju užasno sporo, a naša djeca nemaju vremena čekati.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ispričala nam je to Marina Rogošić. Njezina kći Nora (3) na respiratoru je otkad je navršila šest mjeseci. Problemi s disanjem nastali su kao posljedica spinalne mišićne atrofije. Nora Spinrazu ne prima.

- Predsjednici Kolindi i ministru Kujundžiću poslala sam hrpu mailova, ni sama više ne znam broj. Nikad nisam dobila odgovor. Nitko od njih nije smatrao potrebnim obratiti mi se kao majci. Moja Nora ima tip 1 ove grozne bolesti, što znači da se radi o vrlo progresivnoj stvari. Nakon što se stanje pogorša, može uslijediti smrt. Jesu li naši vladajući uopće svjesni toga - očajna je Marina.

U Hrvatskoj je Povjerenstvo za procjenu opravdanosti primjene tog lijeka zaključilo da ga neće davati djeci koja su na respiratoru. Prema njenim riječima u inozemstvu s tim nemaju problem.

PISMO MAJKE IZ PETRINJE 'Ministar nije htio platiti lijek, a moja Tea sada miče ručicom'

- Djeca na respiratoru normalno ga koriste baš kao i ostali. Svaki roditelj teško bolesnog djeteta ima pravo na dostojanstven odgovor institucije kojoj se obrati. Predsjednica i ministar očito se s tim ne slažu. A možda su jednostavno svjesni da se novac potreban za liječenje sve djece Spinrazom nikad neće sakupiti - kaže nam Norina mama.

Do sad je HZZO pronašao novac za četvero od 36 bolesne djece. Posljednja je lijek dobila Tea Matijević, o kojoj smo jučer pisali. Malenoj se stanje nakon samo četiri doze popravilo, a nuspojava nije imala. Roditelji druge djece sad, uz radost zbog male Tee, ne mogu sakriti očaj pitajući se kad će njihova djeca doći na red za lijek.

- Povjerenstvo koje o svemu odlučuje smatramo nekompetentnim. Sutra ćemo se naći sa splitsko-dalmatinskim županom, koji je već uplatio pola milijuna kuna i pozvao još 500 gradonačelnika, načelnika, župana i tvrtki da učine isto. Što će biti ako svi uplate novac i ako se sakupi dovoljno za liječenje svih 36 djece? Hoće li povjerenstvo i tad reći da se ne mogu liječiti djeca na respiratoru? Sumnjam, onda će dati svima - potresena je Marina. Sve je komentirala i Mirjana Petrić, majka male Jane (7), koja boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1.

- Teško je kad znate kako Spinraza djeluje, a vi tu ne možete ništa jer nemate lijek. Drago mi je zbog Tee, kojoj terapija pomaže. Želim da i ostala djeca dobiju svoju priliku - rekla nam je Mirjana Petrić.

MILAN KUJUNDŽIĆ: 'Traži se rješenje, uskoro bi svi oboljeli trebali dobiti Spinrazu'

Roditelji 36 djece nakon Teina napretka još su odlučniji nastaviti borbu za svoju životno ugroženu djecu.

- Za nas to nije nikakva novost. Samo ministru nije jasno da lijek zaista djeluje. Tu se radi o prikrivanju istine. Mojem djetetu uzeli su devet mjeseci napretka - rekao je Ivan Kovačić, otac malog Ante (2), koji ima spinalnu mišićnu atrofiju tip 2 na 1. Stanje mu se, kaže, posljednjih mjeseci znatno pogoršalo, toliko da je zamalo završio na respiratoru. Lijek mu je zbog toga prijeko potreban. Marijana Juričev, majka malog Petra (6), kaže kako njihova djeca nemaju vremena za politička prepucavanja. Nitko ih, kaže, iz Povjerenstva za procjenu opravdanosti Spinraze nije kontaktirao. Roditeljima je trenutačno najsvjetlija točka župan Blaženko Boban, koji je početkom veljače u Fond za skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a uplatio pola milijuna kuna. Neki od roditelja sami su bili primorani kontaktirati grad i županiju u kojoj žive. Za pomoć im se obratila i Mirjana Petrić.

- Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel i župan zagrebački Stjepan Kožić obećali su pomoći do travnja - rekla nam je mama Mirjana

Idi na 24sata

Komentari 63

  • roket 28.02.2018.

    Država je 0.. Sami ćemo si pomagati

  • najiram 10 28.02.2018.

    a das konačno jednom počne raditi na liječenju prije lječenja...da se konačno poćne proizvoditi hrana bez kemije pesticida fungicida i herbicida...pita zašto se šuti o uzrocima tih bolesti...zašto nitko ništa ne poduzne u pitanju vračanja kotača unazad...da se počne plačati pošteno rad poljodjelca koji če obrađivati 6 jutara zemlje imati stoku proizvoditi zdravu hranu...da se ukinu poticaji trovaćima i izazivaćima bolesti...da se velike farme oporezuju tako da propadnu i da se vrate radna mjesta...da ti veliki igraći veliki trovaći nestanu sa trgovačke scene...da ih se strpa u zatvor i hrani njihovim proizvodima...da se basjeru zabrani pristup na naše tržište...svojim otrovima i naravno poslije vrlo skupim protuotrovima....ne odgovorni šute...medicinari šute jer imaju posao...bajer najprije proizvede otrov koji izaziva rak i ostale bolesti...i gle za divno čudo ...on proizvodi lijek vrlo skup koji samo odgađa neminovno...no važan je kapital vežno je da se bogati...zašto novinari šute o uzroku već samo pišu o posljedicama...nije tu samo bajer tu su i drugi...ova djeca su bolesna jer je netko želio da budu bolesna...sada opet netko želi i vrši pritisak na državu ljude da bi se nabavio lijek za tu bolesnu djecu...naravno lijek ne vrijeni ji 1% od onog što za njega plačamo...no zato su

  • ma nemoj mi reć 28.02.2018.

    iz "pouzdanog izvora u vladi" imam informaciju da država daje 1 200 000 000 kuna za raznorazne udruge koje su sami svrha a čak imamo i "čuvare lika i djela josipa broza tita" i "čuvare jugoslavenske zastave", da ne govorim koja sredstva idu za kojekakve trans i ne znam kakve udruge seksualnih varijacija kao da su nekakva rijetka vrsta bjeloglavog supa pred izumiranjem, i kad se pojavio jedan ministar koji je malo po malo počeo zatvarati pipu,,gle čuda postaje preko noči ustaša uz pomoć svih "neprofitnih" medija,,,novaca ima, samo ne za ono za što bi trebalo,,,na jednom sastanku sa ministrom sam iznio prijedlog da pozovemo sve te udruge na sastanak gdje ću ih ja zamoliti da se odreknu sredstava koja dobivaju, u korist djece sa SMA, ministar jr rekao da je to opasno jer bi imali revoluciju na ulicama,,,toliko o tome,,,,naravno taj satanak sam predlagao na način da ide u živo na tv pa da vidimo te udruge koje promiču prava kojekakvih manjina, da li imaju empatiju za one kojima je najpotrebnije i da li će se odreći novaca za djecu,,,kao što se vidi ministar nije imao hrabrosti a ne vjerujem da bi se prozvani složili da ostanu bez love koja fino kapa

Komentiraj...
Vidi sve komentare