To je to što me zanima!

Nismo više jedini vozači: Sada i štakori znaju kako voziti auto

U autiću su bile postavljene tri bakrene žice, a štakori su autić pokretali dodirom šape na jednu od žica. Znanstvenici su potaknuli štakore da voze autić kako bi došli do hrane. Još su pametniji nego što se smatralo
Vidi originalni članak

Ovo pokazuje da su štakori zaista puno pametniji nego što većina ljudi misli. Općenito, životinje su pametne na poseban način, rekla je znanstvenica dr. Kelly Lambert sa Sveučilišta Richmond iz SAD-a. Lambert je bila dio tima znanstvenika koji je pokazao da se štakori mogu kretati kao ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ne, ne mislimo na hodanje na dvije noge već na vožnju automobila. Znanstvenici su uspjeli naučiti štakore da uskoče u posebno izrađene male električne autiće te da njima upravljaju kako bi naposljetku došli do hrane. Ukupno su uspjeli naučiti 11 mužjaka i šest ženki štakora kako voziti autić.

- Upravljaju su autićem na poseban način kakav nikad nitko prije od glodavaca nije koristio - dodali su znanstvenici.

Ipak, autić nije imao upravljač, gas i kočnicu. U autiću su bile postavljene tri bakrene žice, a štakori su autić pokretali dodirom šape na jednu od žica. Dodirom na srednju su pokretali autić prema naprijed, dodirom na lijevu autić je skretao lijevo, a dodirom na desnu žicu su skretali udesno. Time su zatvarali strujni krug.

Znanstvenici su iznenađeni što su štakori svladali i takav način vožnje. No, tu nije kraj otkrićima štakora koji inače i spadaju u inteligentnije životinje.

Otkrili su da štakori zaista i uživaju u vožnji. Nakon svake vožnje mjerili bi razinu hormona kod štakora, a nalazi su pokazali povećanje kortizola i hormona DHEA (dehidroepiandrosterona). Time su zaključili da su štakori opušteniji dok voze nego u uobičajenim situacijama.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • petar10_1 24.10.2019.

    Stakore ste naucili voziti a uberase nemozete ?!

  • TITO LEGENDA HEROJ 24.10.2019.

    hahah,pravo su označili vozilo,taman za štakore...

  • jo2hn8ny 24.10.2019.

    Sada će se Milorad žaliti svome velikome prijatelju američkom ambasadoru u Zagrebu zbog Sveučilišta Richmond.

Komentiraj...
Vidi sve komentare