To je to što me zanima!

Prošlo je 28 godina: Koncert koji je najavio novu Hrvatsku

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Tog su dana na na tadašnjem Trgu Republike u Zagrebu okupljeni ljudi dizali su hrvatske zastave, a vrhunac koncerta osjetio se na kraju kada su svi u jedan glas zapjevali Mojoj majci...
Vidi originalni članak

Na današnji dan prije 28 godina održan je nenadmašiv spektakl koji je, po nekim procjenama, okupio i do 300.000 ljudi. Taj je događaj najavio početak kraja SFRJ.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Od tog, 17. listopada 1989., prošlo je 28 godina. Grupa Prljavo kazalište tog je dana promovirala svoj novi album "Zaustavite zemlju". Bio je to dotad najveći skup u povijesti hrvatskog naroda. Prema procjenama, skupilo se i do 300.000 ljudi. 

Tadašnja "milicija" pokušala je prije početka rastjerati ljude i onemogućiti koncert, no to joj na kraju nije uspjelo jer se nisu probili kroz toliku masu. Prljavci nisu, unatoč naređenjima, prekinuli koncert i odradili su ga do kraja.

"Milicajci" su tata rekli Houri da objasni publici da je koncert otkazan, a on im je poručio "Recite im vi".

Frontmen grupe, Jasenko Houra, osjećajući što se sprema, izrekao je usred koncerta povijesnu rečenicu : “Samo da vam kažem narode, neka u ova teška vremena Bog čuva i vas i nas”.

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 78

  • kgalic2 01.06.2018.

    Slučajno je prošlo 29 godina.

  • Akull 23.10.2017.

    Početak kraja........L.P.

  • DemokratHr 17.10.2017.

    Koncert nade u bolje sutra ... još čekamo to sutra

Komentiraj...
Vidi sve komentare