To je to što me zanima!

Snimili morsku kornjaču kod Biševa: 'Bila je ogromna!'

Čitatelj 24sata u blizini Modre Špilje na otoku Biševu snimio je morsku kornjaču kako razigrano pliva. Dugo nisu viđene i ovo je sada nešto posebno
Vidi originalni članak

Morske kornjače u Hrvatskoj su zaštićene zakonom i brojnim međunarodnim konvencijama. Ostalo ih je još samo oko šest tisuća u Jadranskome moru i rijetko se ovako pojavljuju. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jedna je snimljena u ponedjeljak u blizini Modre Špilje na otoku Biševu kako bezbrižno pliva. Viđene su i prije na istoj lokaciji, ali ova je posebna. 

- Divno je i neobično što je toliko velika - kaže čitateljica koja nam je proslijedila snimku. 

Kornjaču je snimio mladić koji se zatekao na brodu s prijateljima. 

Najpoznatija kornjača u Hrvatskoj zove se Tina i pronađena je 2017. kako pluta Starogradskim zaljevom kraj Hvara. Bila je ozlijeđena i progutala je plastičnu vrećicu. U Split je prevezena trajektom 'Tin Ujević' i tako zaradila nadimak Tina. 

Glavate želve su jedini gmazovi koji žive u Sredozemnom i Jadranskom moru. Ugrožena su vrsta zbog izlova i zagađenja prirodnih staništa. 

Najveća prepreka opstanku morskih kornjača danas je čovjek. Kazna za ubijanje glavate želve u Hrvatskoj može biti od 40.000 kuna naviše. 

Nedavno je more kraj Šibenika izbacilo, nažalost, mrtvu glavatu želvu, a uzrok smrti nije poznat jer je već bila u visokom stupnju raspadanja. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 05.06.2019.

    Samo dalje od Bibinja

  • ACM_1899 05.06.2019.

    Lijepo izgleda.

  • 05.06.2019.

    U Lovranskom restoranu" Najade"nalazi se preparirana kornjača ulovljena pred 30-tak godina u ribarskoj mreži težila je oko 150 kg!

Komentiraj...
Vidi sve komentare