To je to što me zanima!

Tajne snimke: Bacaju mulj pun otrova na polja u Međimurju...

Grad Zagreb platio je 50 milijuna kuna privatniku iz Drniša da odvozi i spaljuje mulj iz pročistača otpadnih voda. Opasni mulj kamioni iskrcavaju na polja u Međimurju...
Vidi originalni članak

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kiša nemilice pada. Ali šest kamiona krcatih muljem ipak uredno napušta Zagrebački pročistač otpadnih voda.

Umjesto u 320 kilometara udaljeni Drniš, oni su jučer krenuli do malih međimurskih općina udaljenih 100-tinjak kilometara. Dva sata kasnije iskrcali su oko 120 tona mulja na polja u općini Orehovica. Taj prizor od jučer nije jedini.

Dobili smo fotografije na kojima su kamioni vozili mulj još tri dana u studenom. Uvijek po istom obrascu.

Zbrinjavanje mulja koji nastaje pročišćavanjem otpadnih voda cijelog Zagreba dobili su tvrtke Girk Kalun iz Drniša i Carbo iz Splita. Grad Zagreb odvoz 120 tona otpada stoji 61.500 kuna po ugovorenim cijenama.

Samo što su u Zagrebu bili uvjereni da mulj odlazi na spaljivanje u Drniš, što i opravdava visoku cijenu...

Mulj je zabranjeno koristiti na travnjacima i pašnjacima za stoku, tlu namijenjenu uzgoju voća i povrća, površinama na kojima se uzgaja krmno bilje dva mjeseca prije žetve.

- A koje poljoprivredne površine onda ostaju - pita se toksikolog Franjo Plavšić i dodaje da je cijela priča skandalozna.

- Kanalizacijski mulj je vrlo opasan i pun otrova te teških metala, kadmija, olova, žive. Čak i ako su unutar vrijednosti dopuštenih pravilnikom, oni su i dalje opasni. Suludo je da se taj mulj prosipa po poljoprivrednim površinama - zaključuje toksikolog.

U vijestima pogledajte i:

- Najteža skupina: Hrvatska igra s Nigerijom, Argentinom i Islandom

- Obitelj iz Zadra preskače zid, a sad moraju i ogradu da izađu iz kuće

Idi na 24sata

Komentari 168

  • Bura_Antiyuga 02.12.2017.

    di su sad ti zeleni i crveni aktivisti, mladi antifašisti, Pusic, Mesic, Jodipovic i svi ostsli Yugoslavencini u HR?

  • 02.12.2017.

    Dakle ovdje ima posla za hrpu službi sve do DORH-a. Ovo je teški kriminal, dugoročno opasan za eko sustav i živote ljudi.

  • StefanMisic 02.12.2017.

    Ako je to sve točno onda je to kriminalno djelo ! Što radi Međimurska policija i Međimursko javno tužioteljstvo? Kao po običaju kada je u pitanju gospodarski kriminal, ništa osim možda primanja mita.

Komentiraj...
Vidi sve komentare