To je to što me zanima!

Tajni život velikih zvijeri na najvećoj planini u Hrvatskoj

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Naša najveća planina Velebit skriva mnoge prekrasne prizore kojima malo tko ima priliku svjedočiti. A kad je riječ o zvijerima koje obitavaju na Velebitu - tek tu počinje prava avantura
Vidi originalni članak

Zahvaljujući fotozamkama, djelatnici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit svakodnevno dobivaju detaljan uvid u tajni život zvijeri na toj prekrasnoj, ali ujedno i surovoj planini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nedavno je tako zajedničkom suradnjom Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, udruge Bioterra i NatureSpy na jednoj od velebitskih lokacija fotozamkom snimljen smeđi medvjed koji je osvježenje potražio u lokvi. 

Iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit doznajemo kako na njihovoj površini žive tri vrste velikih zvijeri - osim smeđeg medvjeda, to su još sivi vuk i euroazijski ris

- Njihovo prebivanje na istom prostoru znak je neizmjernog prirodnog bogatstva i očuvanosti staništa. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja Europe gdje još žive sve tri velike zvijeri - rekla nam je Irena Krušić Tomaić, stručna savjetnica za šume NP Sjeverni Velebit.

Velike zvijeri su zaštićene u Hrvatskoj na temelju Zakona o zaštiti prirode. Dok medvjed ima status zaštićene vrste, ris i vuk su strogo zaštićeni. U ovom nacionalnom parku je zaposleno pet čuvara prirode koji svakodnevno nadziru i obilaze Park. Imaju i 20-ak skrivenih fotozamki koje su postavljene na raznim lokacijama i putem kojih se čuvari informiraju o životu na tom području.

Godišnje ovaj Park posjeti oko 20 tisuća ljudi. Oni svojom pojavom zasigurno utječu na dnevne migracije životinja. Ipak većina životinja se kreće i lovi uglavnom noću, a veći dio dana odmaraju u skrovitim, nedostupnim dijelovima Parka.

- Velike zvijeri uglavnom su plahe i izbjegavaju susret s ljudima. Uglavnom se povuku prije nego ih ljudi primijete. Posjetitelji se najčešće susretnu s medvjedima koji prelaze cestu ili mogu naići na tragove njihova prisustva, kao što su izmet ili otisak šape - rekla nam je Irena Krušić Tomaić.

Ovaj medo koji se hladio u lokvi vode jedan je od oko tisuću jedinki koje nastanjuju Hrvatsku. Nažalost, medvjedi često stradavaju uslijed ilegalnog lova, ali i od prometa na željezničkim prugama i cestama.

Nadamo se da će ovaj medo i dalje ostati zaštićen u sigurnosti svojeg skrovitog dijela Velebita.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • 13.08.2018.

    Možda su lički medvjedi plahiji? Oni goranski uopće nisu plahi. Dolaze ljudima na kućni prag bez ikakvog straha.

  • hipoteza pa teorija 12.08.2018.

    naravno da su plahi i izbjegavaju ljude koji bauljaju po šumi s puškom u rukama

  • black_cat 12.08.2018.

    čovjek je najveća i najokrutnija zvijer na Planeti. Lako za medvjede.

Komentiraj...
Vidi sve komentare