Obavijesti

Video

Komentari 14

Tajni život velikih zvijeri na najvećoj planini u Hrvatskoj

Tajni život velikih zvijeri na najvećoj planini u Hrvatskoj
1

Naša najveća planina Velebit skriva mnoge prekrasne prizore kojima malo tko ima priliku svjedočiti. A kad je riječ o zvijerima koje obitavaju na Velebitu - tek tu počinje prava avantura

VIDEO

Zahvaljujući fotozamkama, djelatnici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit svakodnevno dobivaju detaljan uvid u tajni život zvijeri na toj prekrasnoj, ali ujedno i surovoj planini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:06

Nedavno je tako zajedničkom suradnjom Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, udruge Bioterra i NatureSpy na jednoj od velebitskih lokacija fotozamkom snimljen smeđi medvjed koji je osvježenje potražio u lokvi. 

Iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit doznajemo kako na njihovoj površini žive tri vrste velikih zvijeri - osim smeđeg medvjeda, to su još sivi vuk i euroazijski ris

- Njihovo prebivanje na istom prostoru znak je neizmjernog prirodnog bogatstva i očuvanosti staništa. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja Europe gdje još žive sve tri velike zvijeri - rekla nam je Irena Krušić Tomaić, stručna savjetnica za šume NP Sjeverni Velebit.

Ris - najveća europska mačka

U našu fotozamku uhvatili smo još jednu veličanstvenu zvijer koja živi na području Velebita - risa. Prepoznatljiv je po crnim čupercima dlaka na vrhovima uški i kratkom repu te jedinstvenim crnim pjegama na crvenkastosmeđem krznu koje su brojem i rasporedom specifične za svaku jedinku. Hvala udrugama Bioterra i NatureSpay na kamerama.

Objavljuje Nacionalni park Sjeverni Velebit u Utorak, 6. veljače 2018.

Velike zvijeri su zaštićene u Hrvatskoj na temelju Zakona o zaštiti prirode. Dok medvjed ima status zaštićene vrste, ris i vuk su strogo zaštićeni. U ovom nacionalnom parku je zaposleno pet čuvara prirode koji svakodnevno nadziru i obilaze Park. Imaju i 20-ak skrivenih fotozamki koje su postavljene na raznim lokacijama i putem kojih se čuvari informiraju o životu na tom području.

Godišnje ovaj Park posjeti oko 20 tisuća ljudi. Oni svojom pojavom zasigurno utječu na dnevne migracije životinja. Ipak većina životinja se kreće i lovi uglavnom noću, a veći dio dana odmaraju u skrovitim, nedostupnim dijelovima Parka.

Tko se boji vuka još...

Evo i prvih rezultata zajedničke suradnje udruge Bioterra, udruge NatureSpy i našeg Parka. Vukovi su snimljeni metodom fotozamki na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Brojnost vukova je sve manja i iz tog razloga je strogo zaštićena vrsta, a imamo sreću što još uvijek obitava u nekim dijelovima Hrvatske kao što je Velebit.

Objavljuje Nacionalni park Sjeverni Velebit u Četvrtak, 1. veljače 2018.

- Velike zvijeri uglavnom su plahe i izbjegavaju susret s ljudima. Uglavnom se povuku prije nego ih ljudi primijete. Posjetitelji se najčešće susretnu s medvjedima koji prelaze cestu ili mogu naići na tragove njihova prisustva, kao što su izmet ili otisak šape - rekla nam je Irena Krušić Tomaić.

Ovaj medo koji se hladio u lokvi vode jedan je od oko tisuću jedinki koje nastanjuju Hrvatsku. Nažalost, medvjedi često stradavaju uslijed ilegalnog lova, ali i od prometa na željezničkim prugama i cestama.

Nadamo se da će ovaj medo i dalje ostati zaštićen u sigurnosti svojeg skrovitog dijela Velebita.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'

Nova epizoda Tko je kriv? govori o nesigurnim vožnjama po centru grada, što zbog rasporeda zgrada, ali i reklama, te kako se voziti u slučaju da koristite traktor...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno