To je to što me zanima!

'U javnom sektoru, za razliku od privatnog, neće biti otkaza'

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić za 24sata YouTube kanal objasnio je koje će djelatnosti biti najpogođenije zbog krize koja će se dogoditi kao posljedice pandemije korona virusa
Vidi originalni članak

Prvi na udaru će biti turizam, ugostiteljstvo i industrija zabave, cestovni, avio ili teretni prijevoz, rekao je Andrej Grubišić, ekonomski analitičar. U videu na YouTube kanal 24sata detaljno je objasnio koje će sve industrije biti na udaru u sljedećih 30 dana zbog posljedica korona virusa te obrazložio svoja predviđanja.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Mi nerijetko brkamo proizvodnju u Hrvatskoj i hrvatski proizvod sa činjenicom da dobar dio tih komponenata ne dolazi iz Hrvatske već je sastavni dio međunarodnog integriranog tržišta. Zbog nedostatka repromaterijala, oni će morati reducirati svoju proizvodnju, a zbog toga kupcima neće moći isporučiti proizvod te će im posljedično pasti prihodi - objasnio je Grubišić. 

One branše za koje smatra da neće ozbiljnije osjetiti krizu su prehrambeni trgovački lanci. 

KOLIKI JE BROJ ZARAŽENIH? Znanstvenik Lauc odgovara na komentare o korona virusu

- Ono što će se možda dogoditi je to što će potrošačka košarica biti homogenija i to iz dva razloga. Ljudi neće kupovati 'premium' i skuplje proizvode, a možda će i trgovački lanci imati ograničeniju ponudu, što zbog transporta, što zbog nedostatka repromaterijala - rekao je.

Prognozira da će deblji kraj izvući i proizvođači bijele tehnike i auto saloni. Osjetit će značajan pad prometa, koji neće moći nadomjestiti niti online prodaja.

Najmanja prilagodba, kaže, bit će u javnom sektoru.

VIDEO: KRAJ EPIDEMIJE? Znanstvenik Lauc: 'Proljeće bi nas trebalo spasiti od korone'

- Za razliku od privatnog, u javnom sektoru ne očekujem otpuštenja niti reduciranja materijalnih prava - rekao je. No, kaže kako bi administraciji u raznim agencijama i Ministarstvima i drugim mjestima u ovakvim okolnostima, gdje je privatni sektor na udaru, trebali smanjivati plaće. 

Cijeli video pogledajte na YouTube kanalu 24sata. 

 

Idi na 24sata

Komentari 72

  • 17.03.2020.

    Nismo ni mislili da će uhljebe otpuštati, njih plaća narod koji ne odlučuje ,nažalost, koga treba otpuštati!

  • krao_sam_1 17.03.2020.

    Znaš ti tko sam ja...

  • mučki_provokator 17.03.2020.

    To mi kaže ekonomski analitičar na državnim jaslama, kaži ti meni kao ekonomski mag kak da moja tvrtka zaradi novce da prezive moji zaposlenici i ja skupavs njima dok se (ne)odgovorni igraju epidemije?

Komentiraj...
Vidi sve komentare