To je to što me zanima!

Žene manje tipkaju: Muškarci su veća opasnost na cestama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Prvo istraživanje korištenja komunikacijske tehnologije na sigurnost u prometu u Hrvatskoj pokazalo je da tek 24% vozača u prometu ne koristi mobitel u vožnji, dok čak više od 60% mladih piše poruke i fotografira se
Vidi originalni članak

Statistike pokazaju kako popularne 'selfije' okida svaki osmi vozač, dok svaki dvanaesti fotografira krajolik. Žene u prometu mobitel koriste manje od muškaraca, njih 46% čita poruke za vrijeme vožnje, dok isto čini čak 65% muškaraca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tipkanje poruka podrazumijeva najteži oblik ometanja pažnje s obzirom da osobe potpuno miču pogled s ceste, ali i barem jednu ruku čini potpuno neupotrebljivom za vožnju.

S druge strane, sasvim je očekivano što čak 61 posto vozača ispod 35 godina čita poruke, dok to čini samo 28 posto starijih od 50. No, razlog apstinenciji kod starijih vozača uglavnom nije veće iskustvo i briga za sigurnost u prometu, nego nedovoljno poznavanje tehnologije.

Ne iznenađuje niti to što najrizičniju skupinu čine mlađi do 24. Oni ne samo da redovito čitaju i pišu poruke za vrijeme vožnje, nego njih čak 60 posto i fotografira, a 45 posto ih snima i video materijale u vožnji.

Istraživanja su pokazala kako korištenje mobitela za vrijeme vožnje povećava mogućnost nesreće za 12 puta, ali i samo posezanje za mobitel povećava istu mogućnost za čak pet puta. Nedostatak koncentracije vozača uzrokuje kašnjenja u reakciji za čak 50%, odnosno u prosjeku za 3 desetinke sekunde.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Leniluna20 23.04.2017.

    Žensko sam i iskreno kad sam u prometu pa kad vidim koliko glupih žena sjeda za volan jeza me hvata,ja sam za da su muškarci bolji vozači i tu nema rasprave. Koje mutavice voze pa to ne možeš vjerovati,nabiju se doslovno na taj volan i sva ukočenu ona kao vozi i ta te sjebe u tren oka. Žene spavaju sa mobitelom a da neće tipkati tijekom vožnje, zna se kad si u auti imaš volan i pravac nema tu čačkanje po mobitelu i td. Ja kad vidim plavušu za volanom bježim na sve strane one su najopasnije i u to sam se uvjerila milju puta u prometu.

  • sol 23.04.2017.

    Jednostavno rijesenje, naucite se govorno, ukljuci, zovi, poruka i sve sta treba, android odradi sam!

  • Snygging 23.04.2017.

    Žene više pričaju a sigurno manje tipkaju za vrijeme vožnje.. Inače bi svaka druga završila u kanalu. Čast jedno 10% žena ostatak i kad priča smanji brzinu za 30 km/h od normalne. Žene opčenito van vožnje više koriste mobitele barem za duplo nego muški i da ih je više sigurno da mogu uspješno voziti i pričati, bilo bi puno više vozačica za volanom s mobitelom u ruci.

Komentiraj...
Vidi sve komentare