To je to što me zanima!

Medicinskim fintessom savladaj prepreke svog tijela

Zbog neaktivnog stila života često osjećaš bol u kralježnici i zglobovima? Fitness kuća Collum rad temelji na funkcionalnom i medicinskom fitnesu - koji se prilagođava tvojim potrebama
Vidi originalni članak

Udruga za promicanje medicinskog fitnessa Collum svoj rad temelji na dva pojma – funkcionalnom i medicinskom fitnesu. Funkcionalni fitnes (FF) u svojoj biti nema kineziološke transformacije vezane za estetiku kao što se često krivo interpretira u reklamnim oglasima i člancima. FF je dio fitnesa koji se bavi jačanjem kinetičkih lanaca, odnosno skupine mišića zaduženih za pokrete koji se odvijaju u specifičnim životnim situacijama.

Filozofija funkcionalnog fitnessa je: mišići rade zajedno!

Pod specifičnom životnom situacijom podrazumijevamo osposobljavanje organizma, prema individualnim potrebama, za savladavanje napora kojima je svakodnevno izložen, a bez ikakve opasnosti od ozljeđivanja. Primjerice, u teretani želiš tonirati mišićnu skupinu dizanjem utega od 100 kilograma u potisku s prsa, a istodobno silazeći po stepenicama s 10 kilograma u rukama osjećaš laganu bol u leđima, koljenu ili ramenu.

Očito je da postoji slaba karika u tvom kinetičkom lancu. Dakle, filozofija FF jest da mišići rade zajedno, a ne pojedinačno kako je uobičajeno kod izolacijskih sprava u teretanama i fitness centrima. Cilj FF je integrirati mišiće da rade zajedno u nekom pokretu, a nikako ne izolirati kontrakciju jednog dijela tijela dok drugi ne može proizvesti tu silu da podnese opterećenje.

Vježbe se rade u stojećem stavu

Metodološki, trening izgleda tako da se sve vježbe odvijaju u stojećem stavu ili u raznim uporima koje jačaju mišiće koji su zaduženi za držanje tijela u simetriji tijekom izvođenja vježbi. Nikada ne radimo vježbe izolacijskog tipa koje jačaju gornji dio leđa da bi se dobila širina trupa i vizualni plus, a da se istodobno zanemaruje impulzivni alarm iz donjeg dijela kralježnice.

Radimo vježbe u stojećem ili upornom stavu i prilagođavamo silu dok god možemo držati tijelo u ravnoteži. Preciznost u doziranju opterećenja dobiva se pomoću uređaja Huber koji radi na principu mjerenja sila u bilo kojem pokretu, obuhvaćajući silu i koordinaciju svih mišića tijela.

Huber ne može mjeriti snagu prsnih mišića, ali može izmjeriti kojom silom i koliko efikasno mišići mogu gurati prema naprijed. Za kraj bih istaknuo da u funkcionalnom fitnesu nije bitna težina tijela niti dob, bitno je da tijelo ne signalizira bol dok svladava svakodnevne zadatke.

Idi na 24sata