Obavijesti

Medicinskim fintessom savladaj prepreke svog tijela

Medicinskim fintessom savladaj prepreke svog tijela
3

Zbog neaktivnog stila života često osjećaš bol u kralježnici i zglobovima? Fitness kuća Collum rad temelji na funkcionalnom i medicinskom fitnesu - koji se prilagođava tvojim potrebama

Udruga za promicanje medicinskog fitnessa Collum svoj rad temelji na dva pojma – funkcionalnom i medicinskom fitnesu. Funkcionalni fitnes (FF) u svojoj biti nema kineziološke transformacije vezane za estetiku kao što se često krivo interpretira u reklamnim oglasima i člancima. FF je dio fitnesa koji se bavi jačanjem kinetičkih lanaca, odnosno skupine mišića zaduženih za pokrete koji se odvijaju u specifičnim životnim situacijama.

Filozofija funkcionalnog fitnessa je: mišići rade zajedno!

Pod specifičnom životnom situacijom podrazumijevamo osposobljavanje organizma, prema individualnim potrebama, za savladavanje napora kojima je svakodnevno izložen, a bez ikakve opasnosti od ozljeđivanja. Primjerice, u teretani želiš tonirati mišićnu skupinu dizanjem utega od 100 kilograma u potisku s prsa, a istodobno silazeći po stepenicama s 10 kilograma u rukama osjećaš laganu bol u leđima, koljenu ili ramenu.

Očito je da postoji slaba karika u tvom kinetičkom lancu. Dakle, filozofija FF jest da mišići rade zajedno, a ne pojedinačno kako je uobičajeno kod izolacijskih sprava u teretanama i fitness centrima. Cilj FF je integrirati mišiće da rade zajedno u nekom pokretu, a nikako ne izolirati kontrakciju jednog dijela tijela dok drugi ne može proizvesti tu silu da podnese opterećenje.

Vježbe se rade u stojećem stavu

Metodološki, trening izgleda tako da se sve vježbe odvijaju u stojećem stavu ili u raznim uporima koje jačaju mišiće koji su zaduženi za držanje tijela u simetriji tijekom izvođenja vježbi. Nikada ne radimo vježbe izolacijskog tipa koje jačaju gornji dio leđa da bi se dobila širina trupa i vizualni plus, a da se istodobno zanemaruje impulzivni alarm iz donjeg dijela kralježnice.

Radimo vježbe u stojećem ili upornom stavu i prilagođavamo silu dok god možemo držati tijelo u ravnoteži. Preciznost u doziranju opterećenja dobiva se pomoću uređaja Huber koji radi na principu mjerenja sila u bilo kojem pokretu, obuhvaćajući silu i koordinaciju svih mišića tijela.

Huber ne može mjeriti snagu prsnih mišića, ali može izmjeriti kojom silom i koliko efikasno mišići mogu gurati prema naprijed. Za kraj bih istaknuo da u funkcionalnom fitnesu nije bitna težina tijela niti dob, bitno je da tijelo ne signalizira bol dok svladava svakodnevne zadatke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra