To je to što me zanima!

Ytong strop - nosiv kao čelik, trajan kao beton, lagan kao drvo

Bilo da se radi o rekonstrukciji starih vila ili zahtjevnim rješenjima u novogradnji, Ytong strop osvaja tržište svojom nosivosti, trajnosti, izolativnosti i lakoćom
Vidi originalni članak

Marizu i Omera Costantini, osim dugogodišnjeg skladnog bračnog partnerstva, povezuje i ono poslovno ostvareno kroz osnivanje zajedničke tvrtke 2006. godine u Puli naziva ATG inženjering d.o.o.. Njihove želje i planovi, a od kojih ne odustaju ni danas, bili su da se tvrtka realizira kroz sve svoje djelatnosti koje uključuju prodaju građevinskog materijala, izvođenje radova u visokogradnji, pružanje usluga inženjeringa i konzaltinga te poslovanje nekretninama. No kada je riječ o građevinskom materijalu, svoje poslovanje primarno baziraju na prodaji Ytong stropa i Ytong građevinskog materijala. Ytong strop realiziraju u suradnji s poduzećem Vladimir Gortan d.d.

- U datim okolnostima kriznog vremena u kojima radimo i unutar kojih moramo opstati, fokusirali smo se na djelatnosti koje omogućuju povećanje tržišnog udjela našeg poduzeća. Tako da se temeljna djelatnost naše tvrtke svodi na to da smo mi u biti produžena ruka tvrtke Ytong u Istarskoj i Primorsko – goranskoj županiji, što se tiče same prodaje stropova. Na tom polju potencijalnim kupcima pružamo stvarno upotpunjenu uslugu – od izrade ponuda i sheme polaganja Ytong stropa, instruktaže na samom gradilištu i organizacije prijevoza materijala pa sve do izvođenja materijala pa sve do izvođenja samih radova – objasnila je Mariza te dodala kako unutar tih okvira njihova tvrtka posluje pozitivno s povećanjem prodaje.

Ono što ATG inženjering izdvaja od preostale konkurencije je pružanje bezrezervne podrške i kompletne usluge svojim klijentima ukomponiranu kroz cjelovitu organizaciju ponude od projektiranja i izgradnje do useljenja ili prodaje.

- Iako se Ytong strop koristi za izvođenje međukatnih konstrukcija te ravnih i kosih krovnih ploča, najviše ga prodajemo upravo kao krovnu konstrukciju, i to neovisno radi li se o stambenim ili obiteljskim kućama te novogradnji, rekonstrukciji ili nadogradnji. 

Osvrnemo li se na specifične realizacije ATG inženjeringa, također je moguće bolje razumjeti prednosti i sposobnost usklađivanja ovog konstrukcijskog sustava u već postojeće uvjete. Tako su interesantni objekti koji su pod zaštitom konzervatora, a u čiju avanturu rekonstrukcije i adaptacije se izvrsno uklopio Ytong strop, pritom ne narušavajući izvorni stil i kompoziciju antikvitetnih vrijednosti objekta. Osim toga, pokazao se idealnim rješenjem i pri rekonstrukcijama starih hotela, kao i kod preprojektiranja krovova od armiranog betona.

- Najbolji primjeri nekih naših konkretnih realizacija su rekonstrukcije starih vila poput Ville Ursarie u Vrsaru i palače Vergottini u Poreču, gdje se je Ytong strop savršeno uklopio zbog svoje male težine u skladu s traženom nosivošću te svojom jednostavnom i brzom izvedbom. Nadalje, idealan materijal je i kada radimo rekonstrukcije hotela s ciljem postizanja njihove veće kategorizacije, povećanje površina postojećih jedinica u postojećoj nosivoj konstrukciji. Ovdje su od velikog značaja brzina i jednostavnost jer radovi zbog turističke sezone često moraju biti gotovi u jako kratkom roku. Naposljetku, dobar primjer je i sklop stambenih zgrada koji smo radili na Cresu, pri čemu smo zbog manje vlastite težine konstrukcije, preprojektirali krovove od armiranog betona na Ytong strop – istaknuo je Omero.

- Budući da je energetsko certificiranje zakonski određeno, počeli smo u posljednje vrijeme nuditi klasično građenim objektima promjene s drvenog krovišta na Ytong strop uz mogućnost svih dodatnih slojeva izolacije.

Na taj način praktički dodatnom fasadom, promjenom odgovarajuće stolarije i odgovarajuće stolarije i krovištem pretvaramo klasične objekte u niskoenergetske, čime postaju valjani za dobivanje energetskog certifikata više kategorije – pojasnila je Mariza.

Tajna uspješne suradnje među supružnicima je u idealnoj podjeli poslova. Budući da su oboje inžinjeri graditeljstva po struci, itekako su iskusni i bogati znanjem kada je riječ o gradnji, ali one operativne aspekte posla Mariza ipak prepušta svojem suprugu.

- Suprug je više vezan za tehnički i operativni dio posla. Stoga se on bavi ugovaranjem poslova s izgradnjom od iskopa do krova, izradom troškovnika, ponuda i naplata te samom tehnologijom građenja. Također odlazi na gradilišta i terene, uzima mjere-snima objekte, daje instrukcije, uhodava izvođače u rad i upoznaje ih s materijalom. Ja sam pak onaj papirnati dio medalje. Moj posao je u uredu gdje rješavam ponude za Ytong proizvode, vodim nabavu, prodaju i isporuku materijala te brinem o naplati - ispričala je Mariza te nadalje pojasnila povijest suradnje s tvrtkom Ytong koja uspješno traje i danas.

- Moja suradnja s Ytongom traje od prvih dana kada je Ytong u Hrvatskoj, točnije od 1992. godine. Tada sam bila zaposlena u tvornici na mjestu voditelja tehničkog ureda. Nakon preseljenja službe prodaje u Zagreb, nastavila sam raditi kao voditelj prodajnog područja za Istarsku i Primorsko – goransku županiju. Naposljetku sam sa suprugom osnovala privatnu tvrtku te nastavila daljnju uspješnu suradnju s Ytongomotkrila je Mariza.

- Svojim investitorima ne prodajemo samo materijal s prijevozom i istovarom, već nudimo cjelovitu uslugu koja uključuje snimanje objekata, davanje tehničkih savjeta i optimalnih rješenja, izradu ponude i troškovnika, izvođenje građevinskih i obrtničkih radova ili davanje samo instruktaže na gradilištu. Kupci danas očekuju upravo te odlike, kvalitetu i kompletnu uslugu uz optimalnu cijenu.

- Nama, primjera radi, osobno je najdraže raditi poslove adaptacije kamenih i dotrajalih kuća. Radi se o kućama u skučenim prostorima čije su postojeće konstrukcije dotrajale, a temelji upitne nosivosti, gdje Ytong svojom lakoćom, nosivošću, vatrootpornošću i jednostavnošću ugradnje pruža itekako potrebnu vitalnu rekonstrukciju – ispričala je Mariza te se nadovezala kako se Ytong strop također pokazao kao najprihvatljiviji kada je riječ o teško dostupnim i nepristupačnim lokacijama gradnje, na koje je nemoguće dostaviti klasične materijale jer zahtijevaju uporabu većih kamiona, miksera i strojeva. Kako je Ytong strop sastavljen od manjih i lakših dijelova, komplicirani transport i ugradnja moguća je ručno.

Idi na 24sata