To je to što me zanima!

Čehinje će moći birati žele li na kraju prezimena dodati - ova

Zakon koji bi Čehinjama omogućio slobodan odabir između ženskog i muškog oblika svog prezimena još mora proći i u gornjem domu parlamenta da bi stupio na snagu
Vidi originalni članak

Donji dom češkog parlamenta u srijedu je izglasao zakon koji ženama omogućuje da slobodno biraju žele li ženski ili muški oblik s nastavkom 'ova' u svom prezimenu.

Donji dom češkog parlamenta, sa 91 članom za, u srijedu je izglasao zakon koji bi Čehinjama omogućio slobodan odabir između ženskog i muškog oblika svog prezimena.  Oko jedne trećine zastupnika bio je protiv tog prijedloga, a da bi zakon stupio na snagu mora ga potvrditi gornji dom parlamenta. 

Čehinje na svoje prezime dodaju nastavak 'ova'. Dosad su od obaveznog nastavka bile izuzete samo Čehinje koje su se udale za stranca ili su pripadnice neke manjinske skupine. Proteklih godina proširile su se kritike tog zakona.

Tako je njemačka kancelarka Angela Merkel u češkim novinama potpisana kao Angela Merkelova. Bivša ministrica pravosuđa Helena Valkova o njemu je govorila kao "znaku nejednakosti“ koji je "apsurdan u današnjem svijetu“. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare